Europol tabas kiirteedel hulljulgeid vargusi korraldanud rumeenlased (5)

Postimees
Copy
Rumeenia politsei eriüksuslased.
Rumeenia politsei eriüksuslased. Foto: Cristian Cristel/imago images / Xinhua/Scanpix

Viie riigi koostöös tehtud politseioperatsiooni käigus võeti maha üks Euroopa kõige aktiivsemaid kaubavaraste grupeeringuid, teatas Euroopa politseiagentuur Europol.

Rohkem kui 100 liikmest koosnev kuritegelik grupp pani arvatavalt toime rohkem kui 150 vargust ja põhjustas kahju rohkem kui 10 miljoni euro eest.

Koordineeritud haarang tehti Europoli juhitud ühise uurimise käigus. Uurimise viimases faasis peeti täna Rumeenias kinni 37 võrgustikku kuulunud isikut, kokku otsis Rumeenia politsei koos Prantsusmaa sandarmeerijaga läbi 73 maja.

Enne tänaseid vahistamisi peeti sama grupeeringu liikmeid kinni ka teistes Euroopa riikides. Selle aastanumbri sees peeti Prantsusmaal kinni veel 10 samasse rühmitusse kuuluvat isikut. 10 inimest võeti kinni ka Hispaanias, kuus Hollandis ja viis Rootsis. Ülejäänud liikmete kohta on välja antud Euroopa vahistamismäärused.

Rumeeniast pärit kinnipeetuid süüdistatakse kiirteedel suurel kiirusel liikuvatest veokitest kauba varastamises. Rühmitus varastas kallist kaupa, nagu sülearvuteid, televiisoreid ja mobiiltelefone, mis enamasti hiljem Rumeenias maha müüdi. Osa sellest on politseil õnnestunud ka tagasi saada.

Europol kirjeldas oma avalduses ka seda, kuidas keerulised vargused toime pandi: «Üks auto sõitis aeglaselt veoki ees, samal ajal takistasid veel kaks autot ülejäänud liiklust. Neljas auto sõitis veokile tagant lähedale, kurjategijad läksid auto katuseluugist kapotile ning lõhkusid ketaslõikuriga veose luku lahti.»

Väärtuslik kaup toimetati võimaluse korral oma masinale või loobiti tee kõrvale, et see hiljem üles korjata. Väidetavalt ei saanud veokijuhid tihtipeale isegi aru, mis täpselt toimus.

Alates uurimise algusest 2016. aasta detsembris kaasas Europol eri riikide politseijõudusid, et uurimist ühtlustada ja analüütilist tuge pakkuda. Eurojusti teatel on praeguseks süüdistuse saanud 71 inimest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles