Putin võib uuesti Venemaa presidendiks kandideerida (3)

Copy
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Aleksei Nikolski/TASS/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin ei välistanud täna riigiduumas kõneledes võimalust uueks ametiajaks kandideerida ja võimule jääda. 

Põhiseaduse kohaselt peaks Venemaa president 2024. aastal teise ametiaja lõppedes ametist taanduma, kuid täna pakkus võimupartei Ühtne Venemaa parlamendiliige välja ettepaneku, mis muudaks põhiseadust selliselt, et Putini ametiajad hakkaksid taas nullist jooksma.

«Põhimõtteliselt oleks see variant võimalik, aga ühel tingimusel: kui põhiseaduskohus teeb ametliku otsuse, et selline muudatus ei oleks vastuolus põhiseaduse põhimõtete ja peamiste sätetega,» ütles Putin selle kohta.

Alates 2000. aastast võimul olnud riigipea toetas parlamendiliikme Valentina Tereškova ettepanekut presidendi ametiaegade piirangute kaotamiseks või põhiseaduse muutmiseks selliselt, et Putin saaks uuesti kandideerida. Mitmed põhiseaduse muudatusettepanekud lähevad 22. aprillil mittesiduvale rahvahääletusele. Tereškova väitis, et kui Putinil oleks võimalus uuesti kandideerida, siis võiks see olla ühiskonna jaoks stabiliseerivaks faktoriks.

Duumaspiiker Vjatšeslav Volodin kuulutas Tereškova ettepaneku järel välja 90-minutilise pausi, kuna tema hinnangul oli vaja aega ettepaneku seedimiseks. Samuti teatas spiiker, et president tuleb isiklikult kohale, et sellest parlamendi alamkojas rääkida.

Riigiduumas kõneledes oli Putin vastu ametiaegade piirangu kaotamisele, kuid toetas ideed arutada maksimaalse ametiaegade arvuga seonduvat. 

Riigiduuma saadikud toetasid täna teisel lugemisel Putini ettepanekuid põhiseaduse muutmiseks, kaasa arvatud võimalust, et ta kandideerib uuesti presidendiks. Kokku hääletas muudatuste poolt 382 saadikut, 44 hääletusel ei osalenud. Homme toimub eelnõu kolmas lugemine.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles