Liitlased kiidavad ja vastased laidavad Putini võimulejäämise plaani

Copy
Venemaa president Vladimir Putin Kertši väina sillal 15. mail 2018.
Venemaa president Vladimir Putin Kertši väina sillal 15. mail 2018. Foto: TASS/Scanpix

Vene presidendi Vladimir Putini toetajad rõõmustasid kolmapäeval parlamendis heaks kiidetud põhiseadusreformide üle, mis võimaldavad nende iidolil 2036. aastani võimule jääda, kriitikud kutsusid selle vastu meelt avaldama.

Putini algatatud põhiseadusmuudatused, millele lisati viimasel hetkel klausel, mis kaotas presidendi ametiaja piirangud, kiideti kolmapäeval heaks nii riigiduumas kui föderatsiooninõukogus.

Putin tegi reformiplaanid teatavaks jaanuaris, kuid on korduvalt eitanud kavatsust nende abil oma võimuperioodi pikendada. Tema neljas ja seniste seaduste põhjal viimane ametiaeg lõpeb 2024. aastal.

Teisipäeval tegi aga valitsuspartei Ühtne Venemaa seadusandja Valentina Tereškova ettepaneku loobuda presidendi ametiaja piiranguist või kirjutada ühte eelnõu paragrahvidest sisse säte, et pärast uue põhiseaduse jõustumist on praegusel presidendil, nagu ka igal teisel kodanikul õigus saada valitud riigipeaks.

Ettepaneku üle peab otsustama konstitutsioonikohus.

Kremli liitlased kiitsid muudatusi, rõhutades, et Putin on stabiliseeriv jõud, mida Venemaa hädasti vajab.

«President, kellel ei ole lubatud uueks ametiajaks kandideerida, ei saa olla tugev figuur,» ütles Moskva linnapea Sergei Sobjanin.

Tema kandideerimiskordade piiramine mõjuks destabiliseerivalt nii siseriiklikult kui välispoliitikas, lisas linnapea.

Riigiduuma esimees Vjatšeslav Volodin ütles, et põhiseadusmuudatused tugevdavad riiki ja sillutavad tee tulevikule.

Presidendi ametiaja piirangute tühistamine võimaldab Putinil kandideerida veel 2024. ja 2030. aastal.

Kriitikutes tekitas ettepanek pahameele, opositsioonijuht Aleksei Navalnõi süüdistas Putinit soovis saada eluaegseks presidendiks.

Teisipäeval kogunes Kremli lähedusse mitukümmend meeleavaldajat.

«Inimene, kes on viinud Venemaa kaosesse ja katastroofi, jääb kogu ülejäänud eluks võimule, mis saab veel hullem olla?» ütles aktivist Aleksei Minjailo.

Opositsioon on kutsunud rahvast reedel Moskvas muudatusettepanekute vastu meelt avaldama, ehkki kohalikud võimud on koroona leviku tõkestamise ettekäändel ära keelanud kõik rohkem kui 5000 inimesega kogunemised.

Analüütik Aleksei Makarkin avaldas arvamust, et muudatusettepanekud võivad vallandada valitsusvastaste väljaastumiste laine nagu 2011-12. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles