EL pakub migrantidele Kreekast koju naasmiseks korralikku summat (15)

Copy
Improviseeritud telklaager ülerahvastatud Moria põgenikelaagri juures.
Improviseeritud telklaager ülerahvastatud Moria põgenikelaagri juures. Foto: Aggelos Barai/AP/Scanpix

Ühe kuu pikkuse kampaaniaga üritatakse leevendada olukorda migrantidest ülerahvastatud Kreeka saartel.

Euroopa Liit laseb käiku programmid, mille kohaselt pakutakse Kreeka saartel olevatele migrantidele 2000 eurot inimese kohta, et nad päritoluriikidesse naaseks.

Tegu on enam kui viis korda suurema summaga, mida tavaliselt pakutakse migrantidele vabatahtlikult koju naasmiseks.

Pakkumine kestab ainult ühe kuu kartuses, et vastasel korral võib see meelitada Kreeka saartele veelgi rohkem migrante. Plaan ei kehti põgenikele, kellel ei ole võimalik koju tagasi pöörduda.

Euroopa siseasjade voliniku Ylva Johanssoni sõnul pakub algatus valitud sihtrühmale võimalust, lisades, et programm toimub koostöös ELi piirivalveagentuuriga Frontex.

«Põgenikud muidugi ei lahku, sest nad ei saa lahkuda, kuid majandusmigrandid, kes ehk teavad, et nad ei saa positiivset asüülivastust, võivad olla sellest huvitatud,» lausus Johansson.

Volinik märkis, et tegu on kiire lahendusega Kreeka saarte põgenikelaagrite koormuse leevendamiseks, kus tema sõnul valitsevad täiesti vastuvõetamatud tingimused.

Komisjon loodab, et pakkumise võtab vastu 5000 inimest, kuigi teadvustab, et puuduvad andmed selle kohta, kui paljud migrandid on Kreeka saartel majandusmigrandid ja kui paljud neist on põgenikud.

Arvatavasti pakutakse ka Kreeka mandriosas asuvatele migrantidele raha koju naasmiseks. Ilmselt ei saa see summa olema nii kõrge, kui saartel paiknevatele migrantidele pakutav 2000 eurot, kuid on suurem kui tavapärane 370 euro suurune ümberasustustoetus.

Alates 2016. aastast on 18 151 inimest otsustanud Kreekast vabatahtlike programmide alusel koju naasta. Ainult üks viiendik neist asusid Kreeka saartel.

Lisaraha migrantide koju saatmiseks tuleb Kreekale eraldatud 700 miljoni euro suurusest abipaketist, et seista vastu Türgi ähvardustele migrantidele piirid avada.

Veel enne Türgi sammu teatas ÜRO põgenikeagentuur, et Kreeka viie saare põgenikekeskustes asub üle 36 000 migrandi, mida on oluliselt rohkem kui 5400 inimese majutamiseks kavandatud põgenikekeskused ette näevad.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles