Kuidas suutis Taiwan Covid-19 ennetada? (4)

Copy
Söögitegemine Taipei kaubamaja söögikohas.
Söögitegemine Taipei kaubamaja söögikohas. Foto: Chiang Ying-ying/AP/Scanpix

Hoolimata Taiwani lähedusest Mandri-Hiinale, on Taiwanil registreeritud praeguseks vaid alla 50 uue koroonaviiruse juhtumi. Ekspertide sõnul aitasid tervishoiukriisi vältida varajane sekkumine ja kogemused SARSiga.

Rohkem kui kaks kuud pärast uue koroonaviiruse kiire leviku algust Hiinas on Taiwanil haigusjuhtumeid tuvastatud vaid alla 50 inimesel. Samas ennustasid mõned eksperdid jaanuaris, et Taiwan võib näha kõige rohkem haigusjuhtumeid väljaspool Mandri-Hiinat. Taiwan ei ole ka Hiina keelu tõttu Maailma Terviseorganisatsiooni liige.

Mõned rahvusvahelised tervishoiueksperdid arvavad, et Taiwanil aitas puhangut vältida kiire ettevalmistus ja varajane sekkumine.

Stanfordi ülikooli tervishoiuekspert Dr. Jason Wang märkis, et Taiwan teadvustas varakult koroonaviiruse puhangu potentsiaalset ulatust ja suutis seetõttu nakatumisi ennetada.

«Taiwan lõi pärast 2002. ja 2003. aasta SARSi epideemiat riikliku terviseasjade keskuse. See valmistas neid järgmiseks kriisiks,» lausus Wang, lisades, et keskus töötleb andmeid ja lubab ekspertidel tõhusamat koostööd teha.

Pärast seda, kui Mandri-Hiinas hakkasid viirusjuhtumid tõusma, kehtestas Taiwan reisikeelu Hiinale, Hongkongile ja Macaule. Lisaks kehtestas valitsus keelu näomaskide ekspordile, tagades sellega riigi piisava varustatuse.

Wangi sõnul andis avalike tervishoiuseaduste kehtestamine Taiwani valitsusele lisajõud ressursside eraldamiseks.

«Taiwani valitsus koondas riikliku tervisekindlustuse andmeid andmetega immigratsiooni- ja tolliametilt,» märkis Wang. «See lubas tervishoiutöötajatel pärast nende reisiajaloo uurimist tuvastada kahtlusega patsiente.»

Taiwani valitsus seadis sisse ka programmi, mis lubas inimestel anda teada oma reisiajaloost ja haigussümptomitest Taiwanile saabudes QR-koodi sisestamise teel.

Koodi sisestamise järel saavad reisijad tekstisõnumi nende tervisliku olukorra kohta, mis lubab tollitöötajatel madala riskitasemega patsiendid järjekorrata läbi lasta ja keskenduda kõrge nakkusohuga patsientidele.

«Oli palju asju, mida Taiwani valitsus suutis uue tehnoloogia abil ära teha,» lausus Wang.

«Enamik taiwanlasi koges SARSi epideemia ajal raskusi, seega on mälestus sellest endiselt värske. See aitab luua ühtsustunnet,» märkis Oregoni ülikooli professor Dr. Chunhuei Chi.

Chi sõnul aitab Taiwanil koroonaviirusega võidelda ka avalik valmisolek valitsuse regulatsioone järgida. «Nad teavad, et nad peavad asjast koos üle saama ja see aitab neil leppida valitsuse poolt kehtestatud meetmetega,» märkis ta.

Chi lisas, et Taiwan on teinud viimaste aastakümnete jooksul suuri investeeringuid biomeditsiiniliste uuringute võimekuse täiustamiseks ning uuringurühmad töötavad nüüd Covid-19 kiire diagnoosimise vahendite massitootmise kallal. Teadlaste eesmärk on jõuda vahenditeni, millega oleks võimalik viirust diagnoosida 20 minutiga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles