Viirus on kohal kõigis ELi riikides (8)

Copy
Euroopa Liidu lipud.
Euroopa Liidu lipud. Foto: DANIEL ROLAND/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu siseministrid püüavad täna koordineerida samme koroonaviiruse vastu olukorras, kus nakkusjuhtude arv kasvab kiiresti ja iga riik rakendab omi meetmeid leviku pidurdamiseks.

Itaalia kui Euroopa koroona epitsentri naaberriigid Austria ja Sloveenia on hakanud piire sulgema, see aga tekitab küsimuse toidukaupade ja meditsiinivahendite liikumise kohta.

«Eri riikides on probleemid eri tasandil,» ütles Rootsi siseminister Mikael Damberg Brüsselis ajakirjanikele. «Aga ma loodan, et kõik riigid informeerivad oma meetmetest ka teisi Euroopa riike.»

«Transpordisüsteem peab töötama, kui asi puudutab toitu, tervishoiuvahendeid ja muud sellist, mis on tähtsad kõigile Euroopa riikidele, et me ei tekitaks kriisi ohjates üksteisele probleeme,» sõnas ta.

Praeguseks on koroonaviirus tuvastatud kõigis 27 EL-i riigis. Nakatunuid on Euroopas üle 22 000 ja surnud üle 1000 inimese.

Iga EL-i riik vastutab ise oma tervishoiu ja ühiskondliku turvalisuse eest, EL-i institutsioonidel on neis asjus piiratud roll.

EL-i eesistujamaa esindajana kõnelusi juhtiva Horvaatia siseministri Davor Božinovići sõnul näitab see kriis, et EL-il on vaja koordineeritult tegutsemise mudelit.

«Ühtmoodi tegutsemine on meile kõigile parem,» rõhutas ta.

Suurem osa EL-i kohtumistest on viiruse tõttu tühistatud, siseministrite nõupidamine on üks vähestest, mis veel füüsiliselt aset leiab.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles