Hispaania valitsus kehtestas eriolukorra ja karmid liikumispiirangud

Copy
Peaaegu inimtühjaks muutunud Gran Via Madridi kesklinnas.
Peaaegu inimtühjaks muutunud Gran Via Madridi kesklinnas. Foto: AFP / Scanpix

Hispaania valitsus keelas laupäeval koroonaviiruse leviku tõkestamiseks inimestel kodunt lahkumise, välja arvatud selleks, et minna tööle või soetada esmatarbekaupu.

Peaminister Pedro Sánchez teavitas liikumispiirangutest pärast nakkusjuhtude järsku kasvu selles 46 miljoni elanikuga riigis. 

Tegemist on osaga meetmetest, mis avalikustati osana 15-päevasest eriolukorrast, mille valitsus laupäeval välja kuulutas.

Hispaanias tuvastati reede õhtust kuni laupäeva õhtuni üle 1500 uue nakkusjuhtumi, kokku on nüüd riigis nakatunud 5753 inimest, mis on Itaalia järel Euroopas suurim arv. 

Haigus on nõudnud seni Hispaanias 183 inimelu. 

«Keeldu tänavail liikuda ... tuleb järgida alates tänasest,» lausus peaminister telepöördumises pärast mitu tundi kestnud valitsusistungit.

Hispaanlased võivad lahkuda kodunt, et minna tööle, osta leiba, käia apteegis või saada meditsiiniabi, kuid mitte minna õhtusöögile sõbra majja, lisas ta.

Politsei tagab liikumispiirangute järgimise, ütles peaminister, kelle büroo hiljem teatas tema abikaaasa Begoña Gómeze positiivsest viiruseproovist.  

«Meie heakskiidetud abinõud on drastilised ja neil on kahjuks tagajärjed ..., kuid meie käed ei värise võitluses viiruse vastu,» lubas Sánchez.

«Me võidame selle lahingu, kuid on oluline, et võidu eest makstav hind oleks nii madal kui võimalik.»

Kõik poed, välja arvatud apteegid ja supermarketid, suletakse kogu riigis, märkis peaminister. 

Baarid, restoranid ja kõik kauplused peale supermarketite suleti juba laupäeval kaheks nädalaks Madridi piirkonnas, kus on tuvastatud üle poole nakkusjuhtumitest. 

Suurem osa Hispaania kohalikke omavalitsusi on järginud Madridi eeskuju ja sulgenud koolid. 

Hispaania reaktsioon koroonaviirusele on seni olnud piirkonniti väga erinev riigi keerulise võimujagamissüsteemi tõttu keskvalitsuse ja kohalike võimude vahel, mis kontrollivad haridus- ja tervishoiuküsimusi. 

Kuid eriolukord annab Sáncheze valitsusele volitused võtta üle tervishoiuvaldkond ja kasutada julgeolekujõude korralduste jõustamiseks. 

Tegemist on alles teise korraga, kus valitsus on seda kasutanud pärast naasmist demokraatia juurde diktaator Francisco Franco surma järel 1975. aastal. 

Eelmine kord oli 2010. aastal lennujuhtide streigi ajal. 

Sánchez hoiatas reedel, et Hispaanias võib nakkusjuhtumite hulk lähipäevadel kerkida 10 000ni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles