Leedu kehtestab alates esmaspäevast kogu riigis karantiini

BNS
Copy
Näomaskiga reisija Vilniuse lennujaamast väljumas.
Näomaskiga reisija Vilniuse lennujaamast väljumas. Foto: AFP/SCANPIX

Leedu valitsus langetas täna otsuse kehtestada alates esmaspäevast kogu riigis karantiin, et peatada uue koroonaviiruse Covid-19 levik.

«Leedu valitsus otsustab ... kuulutada välja karantiini kogu Leedu vabariigis,» lausus peaminister Saulius Skvernelis valitsuse istungil. 

Karantiini kehtestamisega alates ööst vastu esmaspäeva keelatakse Leedu kodanikel riigist välja sõita. Üksikud erandid tehakse välismaal töötavatele leedulastele.

Keeld tähendab, et neisse riikidesse on sõitmine keelatud mitte üksnes lennukiga, vaid ka maitsi ja meritsi. Kõik neist riikidest Leetu saabujad peavad paigutama end enesisolatsiooni. 

«Keeld on absoluutne, välja arvatud juhud, kui töökoht on välismaal,» märkis peaminister. «Nägime ette erandid, sest elus tuleb ette igasuguseid asju. Sellistel juhtudel tuleb pöörduda riikliku piirivalveteenistuse poole ning saada teenistuse juhi või tema asetäitja luba.»

Karantiini kehtestamisega keelatakse riiki sisenemine enamikule välismaalastest, välja arvatud Leedu kodanike pereliikmed, elamis- ja tööloaga isikud, diplomaadid ja NATO sõjaliste missioonide esindajad. 

Välismaa elanikele luuakse humanitaarkoridor – kolme ööpäeva vältel on võimalik läbi Leedu oma kodumaale naasta. Viimaseid välismaalasi lubatakse Leetu kuni 19. märtsi keskööni.

Vähendatakse piiripunktide arvu, mille kaudu on võimalik Leetu siseneda.

Skvernelise sõnul ei puuduta piiriületuskeeld kaupade liikumist. 

Suletakse suurem osa kauplusi, välja arvatud toidupoed, apteegid, veterinaarapteegid ja turud, mis kauplevad toidukaupadega.

Pannakse kinni kohvikud ja baarid, erandiks on võimalus toitu kaasa osta.

Valitsus pöördus ka kõigi usukogukondade poole soovitusega loobuda mõneks ajaks teenistustest. Soovitus ei puuduta matuseid ja laulatusi. 

Keelatakse kinnipeetavate külastamine vanglates ja patsientide külastamine haiglates. Erandina võib arst anda loa alaealise haige puhul. 

Kõik meditsiiniasutused lükkavad edasi plaanilised operatsioonid, erandiks on erakorralise arstiabi andmine.

Keelatakse spaateenused, juuksurite ja ilusalongide tegevus.

Piiratakse reisijate arvu linnadevahelistes bussides ja rongides, et hoida reisijate vahel distantsi. Sama soovitatakse seda linnatranspordis.

Ristluslaevad ei tohi siseneda Klaipeda sadamasse.

Hotellid peavad vajaduse korral lubama inimesed karantiini, riik maksab selle kinni. Suletuks jäävad haridusasutused.

Nii riigi- kui erasektoris soovitatakse inimestel töötada kodus.

Alates esmaspäevast keelatakse vähemalt kaheks nädalaks kõik avalikud üritused. 

Reeglite rikkumise eest ähvardab haldus- ja kriminaalvastutus.

Muude keeldude kõrval soovitatakse inimestel mitte kasutada sularaha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles