Hispaania kuningas võtab oma skandaalselt isalt elatusraha

Copy
Hispaania kuningas Felipe VI (paremal) ja tema isa, endine kuningas Juan Carlos I.
Hispaania kuningas Felipe VI (paremal) ja tema isa, endine kuningas Juan Carlos I. Foto: Jaime Reina/AFP/Scanpix

Hispaania kuningas Felipe VI teatas, et jätab oma isa Juan Carlos I ilma iga-aastasest kopsakast elatisrahast ja loobub isa pärandusest.

Hispaania kuningas Felipe VI teatas, et ei kavatse vastu võtta pärandust, mille tema 82-aastane isa Juan Carlos I talle kunagi jätma peaks. Otsuse taga on kuninga soov distantseerida end skandaalidesse sattunud endisest monarhist.

Samuti jääb endine kuningas Juan Carlos I ilma ametlikust riigi poolt makstavast elatusrahast, mis 2018. aastal oli 194 000 eurot.

Kahtlased «annetused»

Kuningas Felipe VI teade tuli ajal, mil Šveitsi võimud uurivad tema isa majanduslikku tegevust.

Märtsi alguses avaldas Šveitsi meedia, et Juan Carlos I sai 2008. aastal, mil ta oli veel Hispaania kuningas, offshore-ettevõttele kuulunud konto kaudu Saudi Araabia tollaselt kuningalt 88 miljonit euro ulatuses «annetusi».

Saudi kuningas võis ajalehe teatel Hispaania kuningale raha saata vastutasuks selle eest, et viimane aitas Saudi Araabial luua ärisidemeid Hispaanias.

Šveitsi päevaleht Tribune de Genève kirjutas, et 2012. aastal anti sellest summast 58 miljonit eurot Juan Carlos I endisele armukesele Corinna zu Sayn-Wittgensteinile.

Väidetavalt sai osa rahast endale ka praegune kuningas Felipe VI, kes aga on seda eitanud, veelgi enam, kuningas väidab, et tal polnud isale kuuluvast suurest rahasummast aimugi.

Uurimist ei alustata

Juan Carlos I astus troonilt tagasi 2014. aasta juunis ja sellega kaotas ka immuniteedi, mis selle ajani takistas tema üle kohtupidamist. Siiski otsustas Hispaania parlament eelmisel nädalal, et endise kuninga üle ei alustata uurimist.

Juan Carlos I sai Hispaania kuningaks 1975. aastal pärast diktaator Francisco Franco surma, mistõttu nähakse teda kui riigi diktatuurist demokraatiasse viijat. 

Paraku on tema kuvandile halvasti mõjunud mitmed eraelulised skandaalid ja priiskav elustiil. 2012. aastal pahandas ta hispaanlasi, kui läks riiki tugevasti haavanud majanduskriisi ajal Botswanasse elevante jahtima.

Tema tütar printsess Cristina ja viimase abikaasa olid seotud korruptsiooniskandaali ja maksudest kõrvalehoidmisega seotud uurimisega. Printsess mõisteti õigeks, aga tema abikaasa Inaki Urdangarin pidi kandma vanglakaristust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles