Iisraelis andis ebatavalise tseremooniaga ametivande uus parlament

BNS
Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu loeb tagaplaanil dokumenti.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu loeb tagaplaanil dokumenti. Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/Scanpix Baltics

Iisraelis andis esmaspäeval koroonaviiruse tõttu piiratud tingimustes ametivande riigi uus parlament.

Tseremoonia peegeldas kriisi nii riigi poliitilises kui tervishoiu-alases olukorras.

Tavapärase 120 parlamendiliikme piduliku kogunemise asemel andsid parlamendiliikmed ametivannet kolmekaupa, kokku 40 korda, järgides tervishoiuministeeriumi ettekirjutust, millega on keelatud rohkem kui kümne inimese kogunemised.

Ebatavalist tseremooniat juhtis Iisraeli president Reuven Rivlin pärast seda, kui Iisraeli parlament knesset oli hoolikalt desinfektsioonivedelikuga üle pritsitud.

President, kelle kõrval seisid knesseti spiiker ja sekretär, avas parlamendi esimese istungi tühjale saalile. Kohal viibisid vaid peaminister Benjamin Netanyahu ja tema rivaal Benny Gantz, kes istusid üksteisest mitme rea kaugusel ning kelle omavaheline silmside oli harv. 

Koridoris teatasid parlamendi avaistungist kolm trompetit. 

Rivlin kutsus kahte erakonnaliidrit üksmeelele ja kompromissidele, öeldes, et Iisraeli rahvas «vajab puhkust ja vajab tervenemist» pärast kolmesid parlamendivalimisi riigis vähem kui kahe aasta sees.

Pärast Netanyahu ja Gantzi ametivannete andmist saadeti nad saalist välja ning toodi kolmekaupa sisse ülejäänud parlamendiliikmed, et nad saaksid anda oma ametivanded.

Kaks nädalat pärast valimisi toimuv parlamendi ametissevannutamine annab riigile uued seadusandliku võimu esindajad, kuid Iisrael on ilmselt veel kaugel stabiilse valitsuse kokkupanemisest.

Rivlin andis esmaspäeval Gantzile, Sinise ja Valge erakonna juhile, ülesande koalitsiooni moodustamiseks.

Gantz lubas teha kõik mis vaja, et võimalikult lühikese aja jooksul panna kokku rahvuslik, patriootlik ja laiapõhjaline valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles