Prantslasi ootab kodust väljumisel trahv

Copy
Paar tundi enne liikumispiirangute jõustumist olid Prantsusmaa kauplustes pikad järjekorrad.
Paar tundi enne liikumispiirangute jõustumist olid Prantsusmaa kauplustes pikad järjekorrad. Foto: PATRICK HERTZOG/AFP/Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron andis eile rahvale käsu püsida alates teisipäeva keskpäevast kodudes.

Liikumine on lubatud vaid kaalukatel põhjustel nagu näiteks tööl- ja poeskäimine. Igasuguseid sotsiaalseid kontakte tuleb piirata miinimumini. Presidendi sõnul karistatakse keelu rikkumist 38 kuni 135 euro suuruse trahviga.

«Liikumispiirangud kehtivad vähemalt 15 päeva,» sõnas Macron. Piirangutest kinnipidamist hakkavad kontrollima 100 000 tsiviilametnikku ja sõdurit.

Iga inimene, kes soovib kodust lahkuda, peab täitma andkeedi ja oma liikumist põhjendama. Kõikidele inimestele võimaldatakse ankeedile ligipääs ja täidetud ankeet tuleb endaga kodust lahkudes kaasa võtta.

Mõjuvad põhjused kodust lahkumiseks on liikumine tööle, kui kodukontori rakendamine pole töökohal võimalik, samuti teatud kindlatesse hädavajalikke tarbeid müüvatesse kauplustesse minek. Kodust võib lahkuda ka tervislikel põhjusel või tõsistel perekondlikel põhjustel, näiteks hätta sattunud lähedaste abistamiseks. Lühikeseks ajaks võib siseruumidest lahkuda ka koduloomadega jalutamiseks või õues trenni tegemiseks.

President teatas ühtlasi, et kohalike valimiste teine voor lükatakse edasi.

Prantsusmaa presidendi sõnavõttu vaatas eile 35 miljonit inimest ja sellega purustati riigis kõik teleülekannete senised vaatajarekordid.

Macron toonitas korduvalt, et Prantsusmaa on viirusega sõjas.

Prantsusmaal on uue koroonaviiruse tagajärjel surnud 148 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles