ÜRO soovib rahuvalve Darfuris asendada poliitmissiooniga

BNS
Copy
ÜRO rahuvalvajatega koostööd tegevad Sudaani armee sõdurid.
ÜRO rahuvalvajatega koostööd tegevad Sudaani armee sõdurid. Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN/AFP

ÜRO ja Aafrika Liidu (AL) esmaspäeval avaldatud raport Sudaani ja Darfuri kohta näeb ette sealse rahuvalveoperatsiooni asendamist poliitilise missiooniga, inimõiguslaste hinnangul võivad tsiviilisikud seeläbi kaotada igasuguse kaitse.

ÜRO Julgeolekunõukogu kohtub 26. märtsil, et otsustada, kas hakata oktoobrist alates järk-järguliselt vähendama 7800 sõduri võrra niinimetatud sinikiivrite arvu, kes teenivad ÜRO ja AL-i Darfuri ühismissioonis UNAMID.

Nõukogu pidi esmalt kokku tulema kolmapäeval, ent istung lükati edasi seoses uue koroonaviiruse levikuga.

«Darfuris on relvastatud vägivald mässuliste rühmituste vahel vähenenud, ent konflikti algne põhjus on jätkuvalt lahendamata ning see süvendab kogukondadevahelisi pingeid,» seisis raportis.

Dokumendi kohaselt on tsiviilisikute kaitse Sudaani võimude kohustus.

Missioon pärast UNAMID-i lahkumist võib pakkuda küll nõuandvat rolli, ent kui Sudaan peaks esitama palve tsiviilisikute füüsilise kaitse mandaadiks, siis see tähendaks äärmiselt suure väeüksuse saatmist piirkonda, arvestades kaetava maa-ala suurust, märkis raport. Ilma sellise mandaadita ei saaks UNAMID-i missioonile järgnev poliitmissioon taolist kaitset pakkuda ning seega ei tasuks sellelt vastavaid kohustusi eeldada.

Novembris alustav missioon hakkab paiknema pealinnas Hartumis.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch juht Kenneth Roth oli raporti suhtes teravalt kriitiline.

«Darfur ei ole nagu ülejäänud Sudaan,» ütles ta. «ÜRO Julgeolekunõukogu peaks aru saama, et Darfur vajab märksa aeglasemat taandumist ning ÜRO julgeolekujõudude kohalolu jätku, eesmärgiga kaitsta tsiviilisikuid.»

UNAMID on olnud Lääne-Sudaanis paiknevas Darfuris alates 2007. aastast ning missioonil viibib kuni 16 000 rahuvalvajat.

ÜRO kohaselt on Sudaani vägede ja etnilise vähemuse mässuliste, kes peavad end keskvalitsusest tõrjutuks, vahelises sõjategevuses saanud alates 2003. aastast surma üle 300 000 ja olnud kodudest sunnitud põgenema enam kui 2,5 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles