PUUST JA PUNASEKS ⟩ Miks püsida kodus? (4)

Postimees
Copy
Liikumispiirangutest hoolimata positiivsust säilitada püüdvad itaallased.
Liikumispiirangutest hoolimata positiivsust säilitada püüdvad itaallased. Foto: Carlo Cozzoli/PA Images/Scanpix

Võib olla raske mõista, miks ka terved ja haigusnähtudeta inimesed võiksid koroonaviiruse puhangu tõttu sotsiaalseid kontakte vältida ja kodus püsida. Järgnevad graafikud teevad isolatsiooni vajalikkusse selgeks lõbusalt ja lihtsalt.

Nii lastel kui täiskasvanutel võib olla keeruline mõista, miks tuleks oma elu päevapealt ümber korraldada ja harjumuspärasest ringiliikumisest ning suhtlemisest hoiduda. Ühe lihtsaima selgituse pakub kunstnik Juan Delcan.

«Anna oma osa ja jää koju. See on ainus, mida saame teha,» kirjutas ta Twitteris, kui jagas enda loodud efektset videot.

Sellelt on näha, kuidas üks süttinud tikk levitab leegi kiiresti edasi ka kõigile tema kõrval olevatele tikkudele, mistõttu on tule edasise leviku vältimiseks ainus võimalus järgnev tikk tule teelt kõrvaldada. 

Kui kujutada leegi asemel ette viiruse levikut, saab selgeks, miks võiksime teistest inimestest praegusel ajal eemale hoida.

Twitteri kasutaja Ama joonistas mitu sketši selgitamaks, miks on oluline haigusesse nakatumist elanikkonna seas hajutada võimalikult pika aja peale. Põhjuseks asjaolu, et haiglad suudavad tegeleda vaid teatud arvu patsientidega ja kui korraga haigestub väga palju inimesi, tekib ülekoormus.

Selline stsenaarium antakse edasi veekannu ja -klaasi motiivi kasutades. Kui kujutada ette, et ühes kuus haigestub veekannu täis inimesi, aga haiglal on ühes kuus mahti tegeleda vaid klaasitäie haigestunutega, tekib piltlikult öeldes üleujutus.

Seejuures rõhutatakse sketšidel, et paljude uude koroonaviirusesse nakatunute korral ei jagu haiglatel ressursse kõikide teiste haiguste pärast abi vajavatele inimestele.

Seepärast on äärmiselt oluline hoiduda sellest, et korraga nakatub väga suur hulk inimesi.

Washington Posti andmeajakirjanik Harry Stevens on loonud mitmeid efektseid graafikuid, mis näitavad selgelt sotsiaalsete kontaktide vältimise hädavajalikkust viiruse leviku tõkestamisel.

Allolev olukord tekib, kui viiruse leviku tõkestamiseks ei tehta mitte midagi ehk inimesed jätkavad oma elu tavapärasel viisil. See näitab, et kui 200 inimese seas on üks nakatunu, jõuab haigus väga kiiresti kõigi 200 inimeseni.

Teine variant oleks sotsiaalseid kontakte vähendada. Alloleval simulatsioonil näidatakse olukorda, kus ringi saab liikuda vaid neljandik inimestest. Sellisel juhul on haiguse levik märkimisväärselt aeglasem ja 39 inimest 200st jäävad üldse haigusest puutumata.

Viimasel juhul saaks ringi liikuda vaid kaheksandik inimestest. Sellisel juhul leviks haigus väga aeglaselt ja umbes 120 inimest ei nakatuks sellesse üldse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles