NATO sõdureid majutavat Iraagi sõjaväebaasi tabas kaks raketti (1)

Copy
Õppused Besmaya sõjaväebaasis.
Õppused Besmaya sõjaväebaasis. Foto: Reuters / Scanpix

USA juhitavaid liitlasvägesid ja NATO sõdureid majutavat Iraagi sõjaväebaasi tabas kaks raketti, teatas täna Iraagi sõjavägi.

Tegemist on viimase nädala jooksul juba kolmanda rünnakuga sõjaväebaasidele, mis võõrustavad liitlassõdureid.

Raketid tabasid pealinna Bagdadi külje all asuvat Besmaya baasi eile hilisõhtul, seisis avalduses.

Teateid võimalikest vigastatutest avalduses ei esitatud.

Besmayas viibivad Hispaania üksused, mis võitlevad äärmusrühmituse Islamiriik vastu, aga ka iraaklastele väljaõpet andvad NATO ohvitserid.

Viimase nädala jooksul on sagenenud taas raketirünnakud Iraagi baaside vastu, kus on välismaalasi. Taji lennuväebaasis sai 11. märtsil sarnases raketirünnakus surma kolm liitlasvägede sõdurit, kolm päeva hiljem rünnati sama baasi teist korda.

Oktoobri lõpust alates on USA saatkonda Bagdadis, kus paiknevad liitlasriikide sõdurid, rünnatud rakettidega 24 korral. Kokku on seal saanud surma kolm ameerika sõjaväelast, üks Briti ja üks Iraagi sõdur.

Seni pole keegi rünnakute eest vastutust võtnud, ent Washington süüdistab Iraagi riigi toetusega rühmituse Hashed al-Shaabi haru Kata'ib Hizbollah'd, mida toetab muu hulgas ka Iraan.

USA on pikka aega kutsunud Bagdadi ohjeldama selliseid poolsõjaväelisi rühmitusi, et nood ei ründaks Ameerika sõdureid ega diplomaate.

Washington võttis aga palju karmima hoiaku detsembris, kui USA alltöövõtja sai surma raketirünnakus, korraldades vastuseks Kataib Hezbollah'le õhurünnaku.

Seejärel piirasid rühmituse toetajad USA saatkonda ning mõned päevad hiljem tappis Washington droonirünnakus mõjuka Iraani kindrali Qasem Soleimani ning Hashedi asejuhi Abu Mahdi al-Muhandise.

Vastuseks tulistas Iraan tiibrakette Iraagi suurimasse sõjaväebaasi, milles paiknesid USA sõjaväelased ning Iraagi parlament otsustas saata kõik võõrvägede sõdurid riigist välja. Hetkel ootab parlamendi otsus Iraagi valitsuse kinnitust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles