GRAAFIK ⟩ Covid-19 lähinaabrite juures 17.03.: Soome paneb neljapäevast piirid kinni (4)

Postimees
Copy
Soome peaminister Sanna Marin.
Soome peaminister Sanna Marin. Foto: Mikko Stig/AP/Scanpix

Soome sulgeb neljapäeva südaööst piirid ja ootab alaliselt Soomes elavaid inimesi riiki naasma.

 

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 322

Uusi juhtumeid: 44

Üks haigestunu on Mikkeli keskhaiglas intensiivravi osakonnas.

Soome paneb neljapäeva, 19. märtsi südaööst piirid kinni, teatas siseminister Maria Ohisalo täna valitsuse pressikonverentsil. Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks taastatakse kontroll Soome piiridel, ütles minister.

Ohisalo sõnul võidakse pensionile jäänud piirivalvureid ja politseinikke vajaduse korral tagasi tööle kutsuda.

Välisministeerium soovitab kõigil võõrriikides viibivatel soomlastel kiiresti kodumaale naasta. Soovitus puudutab kõiki riike. Ministeerium ärgitas juba varem inimesi tarbetutest reisidest loobuma.

Ohisalo kinnitas, et kõiki soomlasi ja alaliselt Soomes elavaid inimesi oodatakse kodumaale naasma. Eile teatas valitsus, et kõigil tagasipöördujail tuleb jääda kaheks nädalaks karantiini.

Valitsus teatas juba eile, et Soome hakkab valmistuma piiride kiireks sulgemiseks. Üle piiri Rootsi ja Norra tohib minna töö tõttu ja muudel vältimatutel põhjustel. Jätkub ka kaubaliiklus.

Laevafirma Viking Line katkestab reisid Helsingi ja Stockholmi vahel homsest 13. aprillini. Turu-Stockholmi liiklus jätkub.

Kuuel päeval nädalas tehakse ka üks reisi Helsinigst Tallinna ja tagasi, ütles Viking Line'i asejuht Jan Hansen.

Helsingi Vantaa, Maarianhamina ja Turu lennujaam jäävad avatuks kaubalendudele ja kodumaale tagasipöördujatele. Teised lennujaamad suletakse rahvusvahelisteks lendudeks.

Transpordi- ja sideminister Timo Harakka tunnistas, et välismaal olevate soomlaste kodumaale toomine on tõsine väljakutse.

Alaliselt välisriikides elavatel soomlastel tuleb nüüd otsustada, kas jäädakse sinna või tahetakse tingimata Soome tagasi tulla, ütles minister.

Terviseameti peadirektor Markku Tervahauta ütles, et Soomes oli eilse õhtu seisuga tehtud viirusetest 3000 inimesele, ainuüksi eile tehti ligi 900 testi.

Nakatunute koguarvu ei tea keegi. Viirusekahtluse korral testitakse eelkõige raskete sümptomitega inimesi ja meditsiinitöötajaid. Sümptomiteta inimesi enam ei testita.

Eilsel valitsuse erakorralisel pressikonverentsil teatas Soome peaminister Sanna Marin, et Soomes kuulutatakse välja eriolukord, mis kehtib 13. aprillini.

Riik võib kaaluda liikumispiirangute kehtestamist. Rahvakogunemisi piiratakse kümnele inimesele ja soovitatakse vältida mittevajalikke avalikke kogunemisi. Koolid suletakse alates homsest. Riiklikud ja kohalikud muuseumid, teatrid, raamatukogud, spordisaalid, noortekeskused jms pannakse kinni.

Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks peatatakse ajutiselt reisirongiliiklus Soome ja Venemaa vahel. Teate kohaselt liigub Peterburi-Helsingi kiirrong Allegro 18. märtsini. Helsingist lahkub viimane rong kell 19:00, Peterburist kell 20:30. Viimane Helsingi-Moskva rong Lev Tolstoi lahkub Helsingist 18. märtsil kell 17:44.

Vene-Soome piir jääb suletuks vähemalt 13. aprillini, see ei puuduta kaupade vedu.

Soome majandusuuringute instituudi (ETLA) prognooside kohaselt võib Soome majandus sel aastal koroonaviiruse mõjul kahaneda 1-5 protsenti, vahendab Yle.

Koroonaviirusega võitlemiseks eraldatakse täiendavad 100 miljonit eurot, samuti suurendatakse koroonaviiruse testimisvarustuse kättesaadavust.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 60

Uusi juhtumeid: 26

Viimase ööpäevaga tehti Lätis 391 koroonaviiruse analüüsi, kokku on uuritud 1538 inimest.

Läti peatab alates tänasest kuni 14. aprillini seoses eriolukorraga kõik rahvusvahelised reisid ja sulgeb ajutiselt oma välispiiri, otsus puudutab nii lennuliine, raudteid, bussireise kui ka meritsi liikumist.

Tänasest on inimestel ja transpordivahenditel ajutiselt keelatud ületada Euroopa Liidu välispiiri lennujaamades, sadamates, raudteel ja autoteedel, samuti piiripunktides, mis on mõeldud piiriäärsete elanike piiriületuseks. Otsus ei puuduta kaubavedusid.

Lisaks peavad eriolukorra ajal kõik spordi-, meelelahutus-, kultuuri- ja muud asutused lõpetama töö enne kella 23.

Eriolukorra ajal on sõltumata osalejate arvust keelatud kõik avalikud üritused, sealhulgas koosolekud, rongkäigud, piketid ja usukogunemised.

Valitsus piiras ka 50 isikuga kõik organiseerimatud inimeste kogunemised spordi-, meelelahutus-, kultuuri- ja usuürituste paikades, vahendab BNS.

Lätis levib koroonaviirus juba kohapeal, lähiajal haigestunute arv suureneb ja taud on möödapääsmatu, prognoosis Läti tervishoiuministeeriumi peainfektsionist Uga Dumpis täna.

Eksperdi sõnul tähendab haiguse pikk peiteaeg ja närb kulg, et Lätis kehtestatud ettevaatusabinõude tõhusust saab hinnata alles mingi aja pärast. Haiguse levikut saab hinnata kõige varem nädala pärast, haiglaravi vajaduse suurust kahe nädala ja suremust 25 päeva pärast, märkis ta.

Läti valitsus kiitis täna heaks mitu finantsmeedet eesmärgiga leevendada uue koroonaviiruse pandeemia negatiivset mõju riigi majandusele.

Muu hulgas otsustati rahastada töötajate haiguslehel viibimist riigieelarvest, lükata edasi üksikisiku tulumaksu tasumine 2020. aastal ja pikendada ettevõtete maksuvabastust ühelt aastalt kolmele. Samuti otsustati toetada ettevõtlust finantsinstrumentidega.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 22

Uusi juhtumeid: 4

Tervenenuid: 1

Testituid kokku: 742

Täna avastati Leedus kaks uut Covid-19 juhtumit.

Eile leiti koroonaviirus Lõuna-Aafika Vabariigist naasnud mehel. Temaga kokku on koroonaviirus kinnitatud Leedus 18 inimesel ning kõik teadaolevad haigusjuhud on riiki sisse toodud.

Reisilt naasnud 60-aastane mees peatus Panevėžyse hotellis, kus tal tekkisid tõsised sümptomid. Mees viibib hingamisaparaadi all.

Eile kehtestati riigis karantiinikord ja kõik välismaalt saabujad, kellel on vähemalt üks Covid-19 sümptomitest, kuuluvad potentsiaalsesse riskigruppi. Välismaalt naasnud peavad veetma kaks nädalat karantiinis ja jälgima oma kehatemperatuuri, vahendab 15min.lt.

Ligi 2000 Leedu kodanikku on teavitanud diplomaatilisi esindusi, et liikumispiirangute tõttu ei pääse nad kodumaale tagasi.

Transiiti lubatakse riigis kuni 19. märtsi südaööni. Kaupade liikumisele takistusi ei tehta. Leedu taaskehtestab piirikontrolli ELi sisepiiridel ehk Poola ja Lätiga kümneks päevaks, kaalutakse sisenemiskeelu kehtestamist välismaalastele. Riigist lahkumiseks välismaalastele piiranguid ei tehta.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 1190

Uusi juhtumeid: 69

Surmasid: 7

Tervenenuid: 1

Rootsi valitsus soovitas täna kõikidel kõrgematel kooliastmetel ja kõrgkoolidel minna alates homsest üle distantsõppele.

Kõik keskkooli- ja sealt ülespoole jäävate kooliastmete õpilased peaksid jääma koju ja mitte käima koolis, ütles pressikonverentsil Rootsi peaminister Stefan Löfven.

Kuigi põhikoolid ja lasteaiad jäävad avatuks, soovib valitsus, et riik oleks valmis ka nende võimalikuks sulgemiseks.

Kõige suurema juhtumite arvuga Stockholmi piirkond teatas, et tegutseb intensiivravi kohtade suurendamise nimel.

Hetkel ei ole ravikohtadest puudus, kuid piirkonna terviseameti sõnul suurendatakse esmalt ravikohtasid 50 protsendi võrra praeguselt 90-lt. Vajadusel on võimalik ka intensiivravi kohtade kahekordistamine, vahendab SVD.

Rootsi ei ole teatanud piiride sulgemisest, kuid valitsus on soovitanud mittehädavajalikke reise vältida.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 1443

Uusi juhtumeid: 95

Surmasid: 3

Tervenenuid: 1

Tervishoiuminister Bent Høie teatas täna, et valitsus kaalub koolide järk-järgulist avamist. Esimesena võiksid koolidesse naasta vanemad õpilased, et nad saaksid sooritada riigieksamid. Praeguse seisuga on koolid suletud 26. märtsini, kuid varem teatati võimalusest koolide sulgemist pikendada.

Eile sulges  Norra riigi põhjaosas piiri soomlastele. Piirilt saadetakse tagasi kõik Euroopa majandusühenduse liikmesriikide kodanikud, kes ei ela ega tööta Norras või kellel ei ole põhjendatud vajadust tulla riiki.

Norrasse saabujatele kehtis juba varem kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka näiteks Soomest kodumaale naasvad Norra kodanikud. Uued reeglid lõpetavad ilmselt ka ostureisid Norrast Soome.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 114

Uusi juhtumeid: 21

Tervenenuid: 8

Viimase ööpäevaga on uusi juhtumeid tuvastatud 15 Venemaa piirkonnas: neli Moskvas, kaks Samara, Kaliningradi ja Tveri, üks Moskva, Tambovi, Kakuga Nižni-Novgorodi, Penza, Sverdlovski, Arhangelski Jaroslavli oblastis, Krasnojarski krais, Tatarstanis ning Hakassias. Arstid jälgivad 16 400 inimest.

Venemaa alustab välismaalaste riiki pääsemise piiramist. Riigipiirid suletakse väliskülastajatele 18. märtsist kuni 1. maini.

Piirangud ei kehti diplomaatidele, aluste meeskonnaliikmetele, transiitreisijatele või Venemaal elamisluba omavatele välisriikide kodanikele. Eraisikud võivad Venemaale sõita ainult lähisugulaste matustele, vahendab Meduza.

Seoses koroonaviiruse levikuga katkestatakse reisirongliikulus Kõrgõzstani ja Tadžikistaniga, edastas Vene Raudtee.

Alates  21. märtsist kuni 12. aprillini pannakse kõik Moskva koolid, spordi- ja huvikoolid karantiini. 

Vene peaminister Mihhail Mišustin kiitis heaks kriisifondi loomise, mille raames eraldatakse 300 miljardit rubla majanduse ja elanike toetamiseks.

Kriitikute sõnul tuleneb Venemaa madal nakatumisjuhtumite arv puudulikest testimismeetoditest ja riiklikust soovimatusest olukorraga tegeleda. Loe lähemalt siit.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles