Iraagis hukkus šiiitidele korraldatud pommiplahvatustes 67 inimest

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi julgeolekujõud ühe tänase pommiplahvatuse paigas Bagdadi põhjaosas.
Iraagi julgeolekujõud ühe tänase pommiplahvatuse paigas Bagdadi põhjaosas. Foto: SCANPIX

Iraagis täna šiiitidele korraldatud pommirünnakutes sai surma vähemalt 67 inimest.

Hommikul hukkus pealinna Bagdadi šiiitide linnaosades neljas pommiplahvatuses kokku vähemalt 29 inimest ja veel kümned said vigastada. Üks rünnakuist toimus radikaalse šiiitliku vaimuliku Moqtada al-Sadri kantsis Sadr Citys.

Suurim rünnak toimus Lõuna-Iraagis Nassiriyas, kus šiiitlikele palveränduritele korraldatud suitsiidiplahvatuses sai vähemalt 38 inimest surma ja 70 kannatada, teatasid kohalikud ametnikud.

Tegu on Iraagi vägivaldseima päevaga alates 22. detsembrist, kui mitmel pool Bagdadis hukkus 60 inimest. Erinevalt detsembrikuistest rünnakutest, mis korraldati pealinna eri linnaosades, keskendusid tänased rünnakud vaid šiiitidele.

Eelmise aasta lõpus lahkusid Iraagist viimased USA sõdurid ja puhkes kriis seoses asepresident Tareq al-Hashemi süüdistamisega terroristide abistamises.

Sunniitlikust araablasest Hashemi, keda hoitakse autonoomses Kurdistani piirkonnas, eitab kõiki süüdistusi ning tema blokk Iraqiya boikoteerib parlamendi ja valitsuse tööd.

Šiiitlik peaminister Nuri al-Maliki on taganenud ähvardustest, et vallandab Iraqiya blokki kuuluvad ministrid.

Iraagis, mis veel 2006.-2007. aastal oli kodusõja lävel, tegutsevad endiselt sunniitidest mässajad ja šiiitlikud võitlejad. Esimesed kurdavad, et pärast Saddam Husseini kukutamist tõrjuti nad poliitilisest protsessist eemale ja riigis enamuses olevad šiiidid domineerivad ka valitsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles