WC-paberi paanika võib viia Briti torustiku ummistumiseni (2)

Copy
Nördinud kliendile ei jätkunud tualettpaberit.
Nördinud kliendile ei jätkunud tualettpaberit. Foto: Chris Putnam/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Tualettpaberi ostupaanika järel ähvardab tekkida olukord, kus köögipaberit ja muid WC-paberi asendajaid kasutavad majapidamised hakkavad Ühendkuningriigi torustikku ummistama.

Tarbijaid on hoiatatud ohtude eest, mida võivad põhjustada tualettpaberi asendamine köögipaberi ja salvrätikutega. Nimelt ähvardab selliste materjalide kasutamine Ühendkuningriigi reoveetorustikku ummistada.

Süütuna näivad lahendused on sündinud ka Briti saartel võimust võtnud ostupaanika tagajärjel, kus poeletid tehakse vetsupaberist tühjaks. See aga võib tuua kaasa olukorra, kus paberikobarad hakkavad elutähtsat reoveetaristut ummistama, teatas akadeemik professor Richard Wilding.

Teadlase sõnul on tõenäoline, et ostupaanika keskel ei tule inimestele pähe mõelda, milliseid tagajärgi võib tuua tualettpaberi asendajate kasutamine eesmärgil, milleks neid ei ole loodud.

Ühendkuningriigi suurim vee- ja kanalisatsiooniamet Thames Water on juba hoiatanud inimesi mitte kasvatama olemasolevaid nn rasvamägesid, mis on tekkinud reoveesüsteemi rasva ja mitte-biolaguneva massi koostoimel.

Ettevõtte sõnul võib tualettpaberi asendajate kasutamine lõpuks niigi kehvas olukorras reoveesüsteemi ummistada.

«Me näeme tualettpaberi puudust, kuid murettekitavalt ka puudujääke köögipaberis ja tööstuslikes salvrätikutes, mida kasutatakse näiteks garaažides ja töökodades ning samuti muude puhastustoodete osas,» lausus Wilding.

«Kui köögipaberit, beebisalvrätte või tööstuslikku paberit kasutatakse tualettpaberiasendajana, võib meie reoveesüsteem sellele järgnenud kaose tagajärjel ummistuda ja tuua kaasa täiendavaid terviseriske. Viimaks ei pruugi olla veefirmadel taristut ja varustust reoveesüsteemi puhastamiseks,» lisas professor.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles