Mitmete riikide toidupoed asuvad eakaid ostupaanika eest kaitsma

Copy
Pooltühja poeleti ees seisev mees Austraalia toidukaupluses. Edaspidi püüavad Austraalia kauplused tagada, et eakad saaksid ostud sooritada varajastel hommikutundidel ilma rahvamassideta.
Pooltühja poeleti ees seisev mees Austraalia toidukaupluses. Edaspidi püüavad Austraalia kauplused tagada, et eakad saaksid ostud sooritada varajastel hommikutundidel ilma rahvamassideta. Foto: Chu Chen/zumapress.com/SCANPIX

Nii Suurbritannia, Islandi kui Austraalia toidukauplused rakendavad erimeetmeid tagamaks, et eakad ja puudega inimesed ei kannataks koroonaviiruse puhangu tõttu tekkinud ostupaanika tõttu.

Suurbritannia toidukauplused teatasid täna, et tutvustavad uusi meetmeid abistamaks ostude tegemisel eakaid ja puudega inimesi. Põhjuseks kauplustes puhkenud ostupaanika, mistõttu tekivad kauplustes rüselemised ja ostlejatele vaatavad vastu tühjad riiulid.

Briti supermarketite kett Sainsbury's võtab eeskuju Islandi kauplustest, mis on taganud, et eakad ja puudega inimesed saaksid eksklusiivselt ja üksinda iga päev paar tundi kauplusi külastada.

Briti Sainsbury's kauplused lubavad esimesel tunnil pärast avamist kauplusse ostlema vaid eakad ja teised haavatavad inimesed. Samuti antakse veebitellimuste tegemisel eelisõigus vanematele kui 70 aastastele.

Sarnased meetmed võeti kasutusele ka Austraalia kauplustes, kus eakad lubatakse tunniks ajaks ilma massideta ostlema varajastel hommikutundidel. Nooremate ostlejate poodi sisenemist takistavad turvatöötajad.

Eesmärk on tagada, et eakad ei jääks ilma ostupaanika tõttu kuumaks kaubaks olevast tualettpaerist ja ka toidukaubast. Samuti soovitakse vältida eakate sattumist kohati vägivaldseks muutunud poekähmluste keskmesse. 

Nädala alguses esitati Austraalias süüdistus mehele, kes ründas toidukaupluses teisi inimesi. 

Sotsiaalmeediasse postitatud videost võib näha, kuidas vähemalt kuus meest sattusid pühapäeva keskpäeval ühes Sydney toidukaupluses rüselusse, ja kuidas poetöötaja üritas tüli lahendada.

«Ta lõi mu isa,» ütleb videos üks mees, kui tal paluti kähmlus lõpetada.

Kohaliku politsei teatel esitati ühele 39-aastasele mehele süüdistus rünnakus 54-aastase mehe vastu. Süüalune peaks astuma kohtu ette 1. aprillil.

Juhtum leidis aset hetkel, mil paljud Austraalia kauplused olid täis koroonaviiruse hirmus varusid täiendavate inimestega.

Ka mitmed kauplused Ameerika Ühendriikides  teatasid niinimetatud vanemaealiste ostutunni sisseseadmisest.  

Samas leiavad paljud, et vanemaealistele tuleks hädavajalikud kaubad koju tuua, et vältida nende võimalikku nakatumist neile ohtlikkusse viirusesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles