Ajaleht: Venemaa korraldab koroonaviiruse väärteabekampaaniat (9)

Copy
Euroopa välistegevusteenistuse teatel püüab Venemaa  koroonaviirusega seonduva kohta väärteabekampaaniaid korraldades õõnestada Euroopa Liidu liikmesriike.
Euroopa välistegevusteenistuse teatel püüab Venemaa koroonaviirusega seonduva kohta väärteabekampaaniaid korraldades õõnestada Euroopa Liidu liikmesriike. Foto: Efrem Lukatsky/AP/Scanpix

Venemaa püüab õõnestada ELi liikmesriike seestpoolt, korraldades neis koroonaviirusega seonduva kohta väärteabekampaaniat, kirjutas ajaleht The Financial Times viidates Euroopa välistegevusteenistuse (European External Action Service, EEAS) salaettekandele.

«Vene riigi ja Kremli-meelne meedia korraldas Covid-2019ga seoses märkimisväärse väärteabekampaania,» tsiteerib leht ettekannet.

Selle teatel on kampaania eesmärk süvendada lääneriikide avaliku tervishoiu kriisi, õõnestades iseäranis avalikkuse usaldust riikliku tervishoiusüsteemi vastu ja sel viisil takistada tõhusat vastutegevust koroonaviiruse puhangule.

Samuti märgitakse kampaania põhjusena soovi külvata segadust, paanikat ja hirmu ning hoida inimesi eemal usaldusväärsest informatsioonist.

Ettekandes väidetakse, et 22. jaanuarist on tuvastatud 80 puhku, kui Covid-2019 kohta levitatakse valeteavet. Märgitakse, et Vene võimudega seotud suhtlusvõrgustike libakontod, mis varem levitasid uudiseid Süüria ja kollavestide kohta, on nüüd asunud inglise, hispaania, prantsuse, itaalia ja saksa keeles valgustama koroonaviirusega seotud olukorda. 

Ettekande kohaselt nimetatakse neil kontodel koroonaviirust mõnikord inimleiutiseks, mille lääs on relvaks muutnud, itaaliakeelsetes teadetes õõnestatakse usaldust võimude ja rahvusvaheliste asutuste vastu, hispaaniakeelsetel kontodel levitatakse maailmalõpulisi lugusid, süüdistatakse kapitaliste püüetes viirusest kasu lõigata.

Uurimuse autorid arvavad, et kampaania käigus pressitakse nii ametlikku meediat kui suhtlusvõrgustikke kasutades peale korraga paljusid, sageli üksteisega vastuolus olevaid vaatepunkte. Samas kasutatakse selles kõrvalistest allikatest võetud teavet.

The Financial Times märgib, et EEAS keeldus kommenteerimast teateid selle ettekande kohta. Samas nenditi, et selle töötajad elavdasid koroonaviirusega seotud väärteabe seiret ja teevad selles küsimuses G7 ja NATOga koostööd.

Kreml: Venemaa süüdistamine koroona-teabesõjas on jabur

Kreml lükkas tagasi süüdistused, justkui Venemaa oleks vallandanud õõnestuskampaania ja provotseeriks läänes koroonaviirusega seoses paanikat.

«Kahjuks ei saa ma seda terve mõistuse seisukohast kommenteerida,» vastas Venemaa presidendi pressisekretär Dmitri Peskov. «Kui selles dokumendis oleks ükski selge näide ja viide mingile meediaallikale, võiks ma teile midagi öelda.»

Peskovi sõnul on tegu paljasõnaliste süüdistustega. 

«Põhimõtteliselt peaks praeguses olukorras see venevihalaine raugema, aga näe, ei rauge,» sõnas Peskov.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles