GRAAFIKUD ⟩ Covid-19 lähinaabrite juures 18.03.: Norra teatas kolmest uuest surmajuhtumist (1)

Postimees
Copy
Viirusetest Sandvika erakorralise meditsiini osakonna juures.
Viirusetest Sandvika erakorralise meditsiini osakonna juures. Foto: NTB SCANPIX/via REUTERS/Scanpix

Kõige rängemalt on Eesti lähiriikidest saanud uue koroonaviiruse epideemias kannatada Norra, kus teatati täna kolmest uuest surmajuhtumist.

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 359

Uusi juhtumeid: 37

Tervenenuid: 10

Soomes kuulutati välja eriolukord, mis kehtib 13. aprillini.

Eriolukorra raames võib valitsus piirata meditsiinitarvikute müüki. Valitsus lisas, et Soomel on suur varu meditsiinitarvikuid, kuid piiranguga soovitakse vältida tarvikute eksporti.

Kõiki 18-68 aasta vanuseid meditsiinihariduse või töökogemusega inimesi võidakse kutsuda ajutiselt tööle tervishoiusektorisse, erandid kehtivad sotsiaal-, pääste- ja politseitöötajatele.

Riigis on avatud läbisõidetavad testimispunktid.

Keelatud on rohkem kui kümne inimesega avalikud kogunemised. Politsei jälgib seda oma võimekuse piires. Riik võib kaaluda liikumispiirangute kehtestamist, vahendab Yle.

Kõik koolid lähevad üle kaugõppele. Riiklikud ja kohalikud muuseumid, teatrid, raamatukogud, spordisaalid, noortekeskused jms pannakse kinni.

Soome suleb 19. märtsi südaööst piirid. Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks taastatakse kontroll Soome piiridel.

Välisministeerium soovitab kõigil võõrriikides viibivatel soomlastel ja Soomes elavatel inimestel kiiresti kodumaale naasta. Kõigil tagasipöördujail tuleb jääda kaheks nädalaks karantiini.

Helsingi Vantaa, Maarianhamina ja Turu lennujaam jäävad avatuks kaubalendudele ja kodumaale tagasipöördujatele. Teised lennujaamad suletakse rahvusvahelisteks lendudeks.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 71

Uusi juhtumeid: 11

Tervenenuid: 1

Teste: 2144

Lätis jõustus 13. märtsil üleriigiline eriolukord, mis kestab 14. aprillini. 

Läti peatab kõik rahvusvahelised reisid ja sulgeb ajutiselt oma välispiiri, otsus puudutab nii lennuliine, raudteid, bussireise kui ka meritsi liikumist. Otsus ei puuduta kaubavedusid.

Kõik välismaalt saabujad peavad koroonaviiruse sümptomite korral minema testimisele, seda hoolimata päritoluriigist.

Valitsus rahastab kõigi testimist, kellel 14 päeva jooksul pärast naasmist tekivad koroonasümptomid.

Teiste riikide kogemuste põhjal ja inimressursside kokkuhoidmiseks ei testita nakkuskinnituse saanud patsientide perekonnaliikmeid. Kui mõne pereliikme haigusnähud on rasked, tuleb pöörduda perearsti poole.

Haigusest paranenuid testitakse veel teist korda kindlustamaks, et neil enam viirust ei ole.

Välismaalt saabujad peavad jääma 14 päevaks karantiini.

Lisaks peavad eriolukorra ajal kõik spordi-, meelelahutus-, kultuuri- ja muud asutused lõpetama töö enne kella 23.

Eriolukorra ajal on sõltumata osalejate arvust keelatud kõik avalikud üritused, sealhulgas koosolekud, rongkäigud, piketid ja usukogunemised.

Lätis suletakse koolid alates esmaspäevast ja õppetegevus läheb üle kaugõppele. 

Läti kiirabi valmistub juhtumite kasvuks.

Linnad on asunud ühistranspordi mahtu vähendama, Daugavpils teatas tasuta ühistranspordi tühistamisest lastele ja eakatele.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 33

Uusi juhtumeid: 12

Tervenenuid: 1

Teste: 935

Leedus tuvastati esimene koroonaviiruse kandja, kes nakatus kodumaal kokkupuutel välismaalt saabunud lähedasega, ütles tervishoiuminister Aurelijus Veryga täna.

«Meil on esimene klastrijuhtum – inimene, kes nakatus Leedus kokkupuutel välismaalt saabunuga. See on pereliige. See on klastrijuhtum, me saame seda jälgida,» lausus Veryga. Nakkuse edasiandja saabus Suurbritanniast.

Esmaspäeval kehtestati riigis karantiinikord ja kõik välismaalt saabujad, kellel on vähemalt üks Covid-19 sümptomitest, kuuluvad potentsiaalsesse riskigruppi. Välismaalt naasnud peavad veetma kaks nädalat karantiinis ja jälgima oma kehatemperatuuri, vahendab 15min.lt.

Leedu valitsus pikendas täna nädala lõpuni humanitaarkoridori toimimist, et kodumaale naasta soovijad saaks riigi läbida.

«Arvan, et sellest ajast naasjatele piisab ja me saame riigi sulgeda,» ütles peaminister Saulius Skvernelis valitsuse istungil. Varem lubas valitsus transiiti kuni täna keskööni.

Koroonaviiruse leviku piiramiseks sulges Leedu nädala alguses välismaalastele piiri. Kõik senised riigis tuvastatud koroonanakkuse juhud pärinevad välismaalt. Kaubaautod pääsevad üle piiri takistusteta nagu ka kodumaale naasvad leedulased.

Leedu riiklik tervishoiulabor viis ööpäevaga läbi 193 koroonaviiruse testi. Asutus hoiatas, et nad lähenevad oma võimekuse piirile, milleks on 210 testi päevas.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 1292

Uusi juhtumeid: 96

Surmasid: 8

Tervenenuid: 1

Rootsi valitsus soovitas kõikidel kõrgematel kooliastmetel ja kõrgkoolidel minna alates tänasest üle kaugõppele.

Kõik keskkooli- ja sealt ülespoole jäävate kooliastmete õpilased peaksid jääma koju ja mitte käima koolis.

Kuigi põhikoolid ja lasteaiad jäävad avatuks, soovib valitsus, et riik oleks valmis ka nende võimalikuks sulgemiseks.

Rootsi ei ole teatanud piiride sulgemisest, kuid valitsus on soovitanud mittehädavajalikke reise vältida.

Skåne omavalitsus teatas, et peatab vahendite puudusel 30. juunini hambaravi osutamise ja arstile pääsevad vaid erakorralised patsiendid.

Kõige suurema juhtumite arvuga Stockholmi piirkond teatas, et tegutseb intensiivravi kohtade suurendamise nimel.

Hetkel ei ole ravikohtadest puudus, kuid piirkonna terviseameti sõnul suurendatakse esmalt ravikohtasid 50 protsendi võrra praeguselt 90-lt. Vajadusel on võimalik ka intensiivravi kohtade kahekordistamine, vahendab SVD.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 1592

Uusi juhtumeid: 58

Surmasid: 6

Tervenenuid: 1

Norra teatas täna kolmest uuest surmajuhtumist, mis tõstab koroonaviiruse ohvrite koguarvu kuueni.

Tervishoiuminister Bent Høie teatas eile, et valitsus kaalub koolide järk-järgulist avamist. Esimesena võiksid koolidesse naasta vanemad õpilased, et nad saaksid sooritada riigieksamid. Praeguse seisuga on koolid suletud 26. märtsini, kuid varem teatati võimalusest koolide sulgemist pikendada.

Esmaspäeval sulges  Norra riigi põhjaosas piiri soomlastele. Piirilt saadetakse tagasi kõik Euroopa majandusühenduse liikmesriikide kodanikud, kes ei ela ega tööta Norras või kellel ei ole põhjendatud vajadust tulla riiki.

Norrasse saabujatele kehtis juba varem kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka näiteks Soomest kodumaale naasvad Norra kodanikud. Uued reeglid lõpetavad ilmselt ka ostureisid Norrast Soome.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 147

Uusi juhtumeid: 33

Tervenenuid: 8

Peterburi Botkini haiglas on rohkem 303 inimest, kellel kahtlustatakse COVID-19 nakkust, nad kõik on rahuldavas seisukorras, öeldi linna operatiivstaabist täna.

Viimase ööpäevaga kirjutati välja 26 hingamisteede nakkuse tunnustega inimest, sisse võeti 78, vahendab Interfax/BNS.

Rõhutatakse, et uusi tõendatud koroonaviiruse juhtumeid ei ole. Kõige rohkem juhtumeid on seni kinnitatud Moskvas.

Vene võimud sulgevad kolmeks nädalaks kõik koolid alates esmaspäevast. 

Vene haridusametnikud ütlesid täna, et tegemist on pikendatud kevadvaheajaga, võimalusega jätkata õpinguid eemalt. 

Valitsus sulges piirid välismaalastele alates tänasest ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist.

Riigipiirid suletakse väliskülastajatele kuni 1. maini. Piirangud ei kehti diplomaatidele, aluste meeskonnaliikmetele, transiitreisijatele või Venemaal elamisluba omavatele välisriikide kodanikele. Eraisikud võivad Venemaale sõita ainult lähisugulaste matustele, vahendab Meduza.

Võimud erinevates Vene regioonides on kehtestanud piirangud avalikele üritustele ja soovitavad, et inimesed teeksid tööd ja õpiksid kodus. Eelmisel nädalal teatas Moskva kõikide koolide sulgemisest pealinnas ja enam kui 50 inimese kogunemise keelust. 

Alates  21. märtsist kuni 12. aprillini pannakse kõik Moskva koolid, spordi- ja huvikoolid karantiini. 

Vene spordiministeerium soovitas tungivalt uue koroonaviiruse leviku tõttu peatada kõik spordiüritused üle terve Venemaa alates 21. märtsist.

Kriitikute sõnul tuleneb Venemaa madal nakatumisjuhtumite arv puudulikest testimismeetoditest ja riiklikust soovimatusest olukorraga tegeleda. Loe lähemalt siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles