India vaeste viirusetõrjet takistab veepuudus

Copy
Turistid Indias Srinagaris Dali järve kaldal 18. märts 2020.
Turistid Indias Srinagaris Dali järve kaldal 18. märts 2020. Foto: AFP / Scanpix

India vaesemad elanikud ei saa endale lubada desinfektsioonivahendite ostimist, et käsi puhastades koroonaviirus eemale hoida, kuid sageli ei ole selleks ka vett.

Dharam Singh Rajput elab perega New Delhi südames, linnaosas, mis asub avatud reoveekanalite ja prügimägede vahel. Puhast vett ei ole seal sageli.

«Vesi, mida meie kasutada saame, võib tekitada rohkem haigusi, kui me sellega käsi pestes püüame viirust eemal hoida,» ütles Rajput.

Asjatundjad rõhutavad, et uue koroonaviirusega nakatumise ja nakkuse leviku takistamiseks on parim vahend põhjalik seebiga kätepesu.

India linnade tuhandete slummide elanikel ja kodututel ei ole aga mingit võimalust hügieeninõudeid täita.

India 1,3 miljardist elanikust umbkaudu 160 miljonil - enamatel kui inimesi Venemaal kokku - ei ole puhast vett.

See seab viirusepuhangu korral vaesed tõsisesse ohtu.

«See võib osutuda katastroofiliseks inimestele, kel ei ole puhas vesi kättesaadav,» ütles Maailma Ressursside Instituudi India puhta vee programmi direktor Samrat Basak.

Hindu preestrid viivad ühes Bangalore templis läbi rituaali, et saada jumalate soosingut ja kaitset uue koroonaviiruse vastu 18. märts 2020.
Hindu preestrid viivad ühes Bangalore templis läbi rituaali, et saada jumalate soosingut ja kaitset uue koroonaviiruse vastu 18. märts 2020. Foto: AFP / SCANPIX

India on rahvaarvult maailmas teisel kohal ja tervishoiusüsteem on seal nõrk. Seetõttu kardetakse, et koroonaviiruse kogukondlik levik võib seal märkamatult juba toimuda. Ohtu suurendab puhta vee puudus.

UNICEF ütles eelmisel nädalal, et ligi 20 protsendil linnades elavatest indialastest ei ole kodus vett ega seepi.

Linnades on sotsiaalse distantsi hoidmine peaaegu võimatu, sest paljud India linnad kuuluvad maailma tihedaima asustusega linnade hulka.

Tundub, et seni on võimude õnnestunud viiruse kogukondlikku levikut takistada.

COVID-19 on diagnoositud 147 inimesel ja kolm nakatunut on surnud. Kõik juhtumid on seotud välisreiside või otsekontaktiga mõne välismaalt nakkuse saanud inimesega.

India valitsus kutsub nagu teisedki valitsused kogu maailmas inimesi otsekontakte vältima ja hoolikalt käsi pesema. Ühena esimestest suleti piirid ja riiki lastakse vaid väga üksikud valitud välismaalased.

Asjatundjad tõdevad aga, et nii suures riigis nagu India on koroonaviiruse kogukondlik levik sisuliselt vältimatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles