LÜHIÜLEVAADE: koroonaviiruse arenguid erinevates riikides 18.03

Postimees
Copy
Liikumispiirangut kehtestama saadetud politseinikud Brüsseli keskraudteejaamas.
Liikumispiirangut kehtestama saadetud politseinikud Brüsseli keskraudteejaamas. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Itaalia kutsub appi 10 000 arstitudengit ja Saudi Araabia mošeed ei lase rahvast enam palvustele, selgub tänastest koroonaviirust puudutavatest uudistest.

ALŽEERIA: President keelas ära juba aasta aega käivad meeleavaldused, millega nõutakse poliitilisi reforme.

AUSTRAALIA: Peaminister palus kodanikel välismaale mitte reisida.

BELGIA: Kehtestab täna südapäevast 5. aprillini komandanditunni, millega piiratakse inimeste liikumist. Belglastel on nüüd lubatud minna vaid toidupoodi, apteeki ja hädaolukorras panka. Rahvakogunemised on keelatud, aga sportlik tegevus väljas on lubatud tingimusel, et hoitakse vähemalt 1,5-meetrist distantsi teiste inimestega.

BOLIIVIA: Peatas rahvusvahelised lennud ega lase riiki neid, kes pole Boliivia alalised elanikud.

BRASIILIA: Sai kätte ligi 600 vangi, kes pagesid neljast vanglast enne seda, kui vanglad koroonaviiruse piiramiseks avalikkusele suletakse. Veel 800 kinnipeetavat on jooksus. Sulges piiri Venezuelaga inimestele, kaup võib liikuda.

ETIOOPIA: Pani koolid kinni, keelustas üritused. Diagnoositud on viis koroonaviiruse juhtumit.

GAMBIA: Diagnoositi esimene koroonaviiruse juhtum – 20-aastane naine, kes oli hiljuti tulnud Ühendkuningriigist.

GUATEMALA: Guatemala ja teiste kodanike deporteerimislennud USAst on ajutiselt peatatud.

HISPAANIA: Teatas 200 miljardi euro suurusest abipaketist aitamaks firmasid ja töötajaid sektoreist, mis praegu koroonaviirusest tõsiselt pihta saavad.

HOLLAND: Kulutab kuni 20 miljardit eurot aitamaks ettevõtteid, kes on sattunud seoses koroonaviiruse pandeemiaga hätta. Keelab riiki sisenemise kõigil väljastpoolt ELi tulevatel inimestel.

IIRIMAA: Terviseamet on lõpule jõudnud lepingutega, mis annavad juurde sada hingamisaparaati nädalas. Peaministri teatel prognoositakse kuu lõpuks kuni 15 000 koroonaviirusse haigestamist.

ITAALIA: 10 000 arstitudengil paluti jätta praegu kõrvale lõpueksamid ja tulla appi. Peaminister Giuseppe Conte ütles eileõhtusel virtuaalsel ülemkogul ELi kolleegidele, et koroonaviirus põhjustab sotsiaalse tsunami üle Euroopa.

JAAPAN: Möödunud kuu import Hiinast oli pea poole väiksem mullu veebruari omast. See on suurim langus alates 1986. aastast.

JEEMEN: Lennud riiki ja sealt välja on piiratud, rahvusvahelised abiorganisatsioonid on vähendanud oma meeskonnad miinimumile, meditsiinilised evakuatsioonid on peatatud ning abipettuste vältimiseks hakatakse tõenäoliselt kasutama sõrmejäljekontrolli.

KÕRGÕZSTAN: Kinnitas kolm esimest koroonaviiruse juhtumit inimestel, kes olid saabunud Saudi Araabiast.

LIIBÜA: Alžeeria, Hollandi, Itaalia, Prantsusmaa, Saksamaa, USA ja Ühendkuningriigi suursaadtkonnad ning Araabia Ühendemiraatide, ELi ja Tuneesia esindused selles riigis kutsusid kõiki osapooli kehtestama kohest humanitaarvaherahu.

LÕUNA-KOREA: Teatas täna 93 uuest koroonadiagnoosist.

MAROKO: Kuningas Mohammed VI andis sõjaväele käsu kasutada välihaiglaid koroonapuhanguga toime tulemiseks.

MONTENEGRO: Diagnoosis esimesed kaks koroonajuhtumit kahel naispatsiendil, kes tulid 12 päeva eest USAst ja Hispaaniast.

POOLA: Pärast seda, kui valitsus käskis piiripunktid kinni panna, on neist saanud pudelikaelad – mõnes kohas ulatuvad järjekorrad peaaegu 50 kilomeetrini.

SAKSAMAA: Robert Kochi Instituudi hinnangul kestab koroonaviiruse pandeemia umbes kaks aastat, palju sõltub sealjuures kiirusest, millega jõutakse vaktsiinini. Nende hinnangul saab nakkuse varem või hiljem 60-70 protsenti maailma elanikkonnast, kellest enamik paraneb ja saab immuunsuse.

SAUDI ARAABIA: Teatas, et seoses viirusepuhanguga ei lase mošeed enam inimesi palvustele.

SERBIA: Keelab tänasest üle 70 aasta vanadel inimestel ühelgi tingimusel kodust lahkumist ja kehtestab öise komandanditunni ka teistele.

TAANI: Rohkem kui kümne inimesega kogunemised on alates tänasest keelatud.

TŠEHHI: Võimud konfiskeerisid ligi 700 000 näomaski firmalt, kes küsis tarne eest kõrgendatud hinda.

TŠIILI: Võib edasi lükata 26. aprillile planeeritud uue põhiseaduse referendum.

TUNEESIA: Politsei ajas pisargaasiga laiali kümned oinavõitlust vaatama kogunenud noored, sest koroonakriisi tõttu on rahvakogunemised keelatud. Alates tänasest kehtib Tuneesias kella 18-6 liikumispiirang ning sõjavägi patrullib tänavail ja vaatab, et piirangust kinni peetaks.

ÜHENDKUNINGRIIK: Valitsus esitles erakorralist seadusandlust, milles pakutud meetmed annavad muuseas politseile ja immigratsiooniametnikele õiguse pidada inimesi kinni ja panna nad rahvatervise kaitseks isolatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles