ÜRO: töötajad võivad kaotada viiruse tõttu kuni 3,4 triljonit dollarit (1)

Copy
Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) direktor Guy Ryder hoiatab tööhõive languse ja sissetulekute vähenemise eest.
Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) direktor Guy Ryder hoiatab tööhõive languse ja sissetulekute vähenemise eest. Foto: SCANPIX

Ülemaailmne koroonaviiruse pandeemia võib tähendada miljonitele inimestele töö kaotust, osalist töötust ja vaesust, ütles ÜRO täna ja hoiatas, et töötajad võivad ainuüksi sel aastal üle maailma kaotada sissetulekutes kuni 3,4 triljonit dollarit.

«Langus tööhõives tähendab suurt sissetulekute vähenemist töötajatele,» ütles Rahvusvaheline Tööorganisatsioon (ILO), avaldades raporti, mille kohaselt võivad töötajad kaotada 2020. aasta lõpuks 860 miljardit kuni 3,4 triljonit dollarit (787 miljardit kuni 3,11 triljonit eurot).

ILO andmetel võib koroonaviiruse tõttu kogu maailmas kaotada töö pea 25 miljonit inimest.

Viirusest tekitatud kahjusid on organisatsiooni hinnangul võimalik märkimisväärselt leevendada rahvusvahelise koostöö kaudu.

«See ei ole enam ainult globaalne tervisekriis, see on ka suur tööturu- ja majanduskriis, millel on tohutu mõju inimestele,» ütles ILO direktor Guy Ryder avalduses.

Agentuuri uurimuse kohaselt peab maailm valmistuma nägema «märkimisväärset kasvu töötuses ja osalises töötuses».

Esitades erinevaid stsenaariume sõltuvalt sellest, kui kiiresti ja millisel tasemel koordineerimisega valitsused reageerivad, leiti uurimuses, et isegi parima sündmuste arengu korral võib kriisi tõttu töö kaotada 5,3 miljonit inimest.

Halvimal juhul võib jääda tööta 24,7 miljonit inimest lisaks neile 188 miljonile, kes olid juba 2019. aastal registreeritud töötutena.

«Võrdluseks, 2008 kuni 2009 globaalne finantskriis suurendas üleilmset tööpuudust 22 miljoni inimese võrra,» märkis ILO.

Organisatsioon hoiatas, et ulatuslikult võib kasvada ka osaline töötus, kui viirusepandeemia majanduslikud tagajärjed viivad töötundide ja palkade vähendamiseni.

Nende inimeste arv, kes elavad vaesuses hoolimata ühe või mitme töökoha omamisest, suureneb samuti märkimisväärselt. Uurimuses märgiti, et hinnanguliselt 8,8 kuni 35 miljonit inimest võib lisanduda töötavate vaeste hulka.

ILO kutsus rakendama kiireid, ulatuslikke ja koordineeritud meetmeid kaitsmaks töötajaid töökohtades, stimuleerima majandust ja tööhõivet ning toetama töökohti ja sissetulekuid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles