Prokurör nõuab Mubarakile surmanuhtlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Egiptuse president Hosni Mubarak
Endine Egiptuse president Hosni Mubarak Foto: SCANPIX

Endise Egiptuse presidendi Hosni Mubaraki kohtuprotsessi peaprokurör nõuab eelmisel aastal kukutatud riigipeale režiimivastaste meeleavaldajate tapmiseks käsu andmise eest surmanuhtlust.

«Seadus näeb ettekavatsetud tapmise eest ette surmanuhtlust,» ütles süüdistaja Mustafa Suleiman täna kohtule.

Süüdistajate kohaselt on Mubarak, tema julgeolekujuht ja kuus kõrget politseiametnikku tapmisele õhutajad, kelle käsu tõttu sai möödunud aastal rahvaülestõusu ajal surma sadu meeleavaldajaid.

Mubaraki kukutanud 18-päevase ülestõusu käigus hukkus umbes 850 inimest ning politseid süüdistatakse relvastamata meeleavaldajate tulistamises lahingpadrunitega.

Prokurör Suleiman ütles kolm päeva kestnud istungite lõpetuseks, et «vabariigi president vastutab inimeste kaitsmise eest ja küsimus ei ole lihtsalt selles, kas ta andis käsu protestijaid tappa, vaid miks ta ei sekkunud, et vägivalda peatada».

«Kuidas saab vabariigi president mitte teada meeleavaldustest, mis puhkesid 25. jaanuaril 12 kohas mitmes kubermangus,» ütles Suleiman, lükates tagasi väite, et Mubarakit ei informeeritud olukorra tõsidusest.

Prokurör lisas, et siseminister Habib Ibrahim el-Adly, kes on samuti kohtu alla antud, «ei saanud anda käsku demonstrantide tulistamiseks, ilma et Mubarak oleks teda selleks instrueerinud».

Kaks Adlyle järgnenud ajutist siseministrit ütlesid Suleimani sõnul oma tunnistuses, et «siseministril ei ole voli tulistamiskäsku anda ja ta ei saa teha niisugust otsust poliitilise juhtkonnaga konsulteerimata».

Eilsel istungil ütles Suleiman, et tal on tõendeid, mis näitavad, et tapmiskäsu andis 83-aastane Mubarak. Siseministeeriumi süüdistas ta kohtumõistmise takistamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles