Portugal kuulutas seoses koroonaviiruse levikuga välja eriolukorra (1)

Copy
Marcelo Rebelo de Sousa telepöördumises rahva poole.
Marcelo Rebelo de Sousa telepöördumises rahva poole. Foto: Pedro Fiuza/ZUMAPRESS.com

Portugal kuulutas kolmapäeval seoses uue koroonaviiruse levikuga 15 päevaks välja üleriigilise eriolukorra, mis teeb valitsusele lihtsamaks piirata inimeste liikumist.

«See on erakorraline otsus erakorraliseks perioodiks,» ütles konservatiivist president Marcelo Rebelo de Sousa telepöördumises, selgitades kolmapäeva keskööl jõustuva meetme põhjuseid. 

«See ei ole demokraatia katkestamine. See on demokraatia rakendamine, et takistada inimeste elude korvamatut katkestamist.»

Tegemist on esimese korraga, kus selles kümne miljoni elanikuga riigis kehtestatakse pärast parempoolse diktatuuri lõppu 1970. aastatel eriolukord. 

Eriolukorra määrus lubab valitsusel ajutiselt peatada mõned põhiseaduslikud õigused, nagu liikumisvabadus ja õigus streikida. See lubab valitsusel sundida inimesi karantiini. 

Valitsus avalikustab konkreetsed eriolukorra raames rakendatavad meetmed neljapäeval pärast iganädalast istungit.

Sotsialistist peaminister Antonio Costa lubas, et parlamendi heaks kiidetud määrust ei kasutata kohustusliku liikumiskeelu kehtestamiseks.

Eriolukorda võib esialgse 15-päevase perioodi järel pikendada ja peaministri sõnul võib see kesta mitu kuud.

Portugalis on tuvastatud 448 nakkusjuhtumit ja kinnitust on leidnud kaks surma. 

Uus koroonaviirus on nakatanud maailmas juba 200 680 inimest. Haigus on nõudnud üle 8000 inimelu. Uudisteagentuuri AFP andmed põhinevad Maailma Terviseorganisatsioonilt (WHO) ja riikide tervishoiuametitelt saadud infol.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles