GRAAFIKUD ⟩ Covid-19 lähinaabrite juures 19.03.: Soomes on tuvastatud 400 nakatunut

Postimees
Copy
Koroonaviiruse testimine Espoos.
Koroonaviiruse testimine Espoos. Foto: Heikki Saukkomaa via www.imago-images.de/imago images/Lehtikuva/Scanpix

Soomes on diagnoositud koroonaviirus 400 inimesel, kõige rohkem nakatunuid on Helsingi ja Uusimaa piirkondades.

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 400

Uusi juhtumeid: 41

Tervenenuid: 10

Testitud: üle 3000

Soomes on tänases seisuga diagnoositud koroonaviirus 400 inimesel, teatas tervishoiuamet (THL). Andmed põhinevad tervishoiupiirkondadest saadud teabel.

Kõige rohkem nakatunuid - 202 - on Helsingi ja Uusimaa tervishoiupiirkonnas.

Viiruskahtluse korral võetakse proov eeskätt neilt, kel on tugevad sümptomid ning samuti tervishoiuasutuste personalilt. Leebemate haigusnähtudega inimesed saavad testi teha arsti otsuse põhjal.

Soome on teinud eilse seisuga 1100 koroonaviiruse testi, kokku on testida saanud üle 3000 inimese. Riigis on võimalik teha koroonaviiruse teste seitsmes laboris, kuid see arv kasvab, teatas valitsus tänasel pressikonverentsil.

Valitsus arutab homme intensiivravi kohtade arvu suurendamist. Riigis on avatud läbisõidetavad testimispunktid.

Soome sotsiaal- ja tervishoiuminister Aino-Kaisa Pekonen kutsus inimesi hoiduma ravimite paanilisest kokkuostmisest, öeldes, et nende saadavuses ei ole tõsist probleemi.

Ta möönis samas, et suurenenud nõudlus on tekitanud teatud tarneraskusi.

Soomes kuulutati välja eriolukord, mis kehtib 13. aprillini. Eriolukorra raames võib valitsus piirata meditsiinitarvikute müüki.

Kõiki 18–68 aasta vanuseid meditsiinihariduse või töökogemusega inimesi võidakse kutsuda ajutiselt tööle tervishoiusektorisse, erandid kehtivad sotsiaal-, pääste- ja politseitöötajatele.

Keelatud on rohkem kui kümne inimesega avalikud kogunemised. Politsei jälgib seda oma võimekuse piires. Riik võib kaaluda liikumispiirangute kehtestamist, vahendab Yle.

Kõik koolid lähevad üle kaugõppele. Riiklikud ja kohalikud muuseumid, teatrid, raamatukogud, spordisaalid, noortekeskused jms pannakse kinni.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 86

Uusi juhtumeid: 15

Tervenenuid: 1

Teste: 2677

Lätis tehti viimase ööpäevaga 533 koroonaviiruse testi, millest 15 olid positiivsed.

Läti infektoloogiakeskuse peaarst Baiba Rozentāle hoiatas, et tegu võib olla vaikusega enne tormi, sest kuni viimase ajani on Lätti tagasi pöördunud paljud Covid-19 kriisipiirkondadesse reisinud inimesed.

Rozentāle sõnul on hea uudis see, et 80 protsendil Covid-19 patsientidel sümptomid puuduvad või põevad nad haigust kergelt. Umbes 17–18 protsendil on keskmised sümptomid.

Lätis jõustus 13. märtsil üleriigiline eriolukord, mis kestab 14. aprillini.  Läti peatab kõik rahvusvahelised reisid ja sulgeb ajutiselt oma välispiiri, otsus puudutab nii lennuliine, raudteid, bussireise kui ka meritsi liikumist. Otsus ei puuduta kaubavedusid.

Kõik välismaalt saabujad peavad koroonaviiruse sümptomite korral minema testimisele, seda hoolimata päritoluriigist.

Valitsus rahastab kõigi testimist, kellel 14 päeva jooksul pärast naasmist tekivad koroonasümptomid. Haigusest paranenuid testitakse veel teist korda kindlustamaks, et neil enam viirust ei ole. Välismaalt saabujad peavad jääma 14 päevaks karantiini.

Lisaks peavad eriolukorra ajal kõik spordi-, meelelahutus-, kultuuri- ja muud asutused lõpetama töö enne kella 23. Eriolukorra ajal on sõltumata osalejate arvust keelatud kõik avalikud üritused, sealhulgas koosolekud, rongkäigud, piketid ja usukogunemised.

Lätis suletakse koolid alates esmaspäevast ja õppetegevus läheb üle kaugõppele. Läti kiirabi valmistub juhtumite kasvuks.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 36

Uusi juhtumeid: 2

Tervenenuid: 1

Teste: 935

Leedus tuvastati esimene koroonaviiruse kandja, kes nakatus kodumaal kokkupuutel välismaalt saabunud lähedasega, ütles tervishoiuminister Aurelijus Veryga eile. Kokku kinnitati eilse jooksul kaheksa uut juhtumit.

«Meil on esimene klastrijuhtum – inimene, kes nakatus Leedus kokkupuutel välismaalt saabunuga. See on pereliige. See on klastrijuhtum, me saame seda jälgida,» lausus Veryga. Nakkuse edasiandja saabus Suurbritanniast.

Esmaspäeval kehtestati riigis karantiinikord ja kõik välismaalt saabujad, kellel on vähemalt üks Covid-19 sümptomitest, kuuluvad potentsiaalsesse riskigruppi. Välismaalt naasnud peavad veetma kaks nädalat karantiinis ja jälgima oma kehatemperatuuri, vahendab 15min.lt.

Leedu valitsus pikendas nädala lõpuni humanitaarkoridori toimimist, et kodumaale naasta soovijad saaks riigi läbida.

Pärast Poola piirivalve kontrollprotseduuri ümberkorraldamist on Leedu piirilt kadunud veokijärjekord, mis veel eile oli 35 kilomeetri pikkune.

Piirivalve sõnul lühenesid ka Leedu-Valgevene piiri järjekorrad. Kell seitse hommikul ootas Medininkai-Kamjannõ Logi piiripunktis Leedust väljasõitu umbes 300 veokit, pea poole vähem kui eile hommikul. Leetu pääsemist ootab 60 autot.

Karantiini algusest täna hommikuni on Leedu piirilt saadetud tagasi 407 isikut, riigist välja ei ole lastud 217 inimest, vahendab BNS.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 1352

Uusi juhtumeid: 51

Surmasid: 10

Tervenenuid: 16

Rootsi peatab reisid väljaspool Euroopa Liitu asuvatesse riikidesse. Keeld algab tänasest ja kestab 30 päeva.

Siseminister Mikael Damberg kinnitas, et kõik kodumaale naasta soovivad rootslased saavad seda teha.

Rootsi sotsiaalminister Lena Hallengren teatas eile, et vahepealsed meditsiinitarvikute puudujäägid hakkavad leevenema, sest Rootsi saab välismaalt vajaminevaid vahendeid juurde.

Rootsi valitsus soovitas kõikidel kõrgematel kooliastmetel ja kõrgkoolidel minna üle kaugõppele.

Kõik keskkooli- ja sealt ülespoole jäävate kooliastmete õpilased peaksid jääma koju ja mitte käima koolis.

Kuigi põhikoolid ja lasteaiad jäävad avatuks, soovib valitsus, et riik oleks valmis ka nende võimalikuks sulgemiseks.

Rootsi ei ole teatanud piiride sulgemisest, kuid valitsus on soovitanud mittehädavajalikke reise vältida.

Skåne omavalitsus teatas, et peatab vahendite puudusel 30. juunini hambaravi osutamise ja arstile pääsevad vaid erakorralised patsiendid.

Kõige suurema juhtumite arvuga Stockholmi piirkond teatas, et tegutseb intensiivravi kohtade suurendamise nimel.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 1704

Uusi juhtumeid: 113

Surmasid: 6

Tervenenuid: 1

Norra teatas eile kolmest uuest surmajuhtumist, mis tõstab riigis koroonaviiruse ohvrite koguarvu kuueni.

Praeguse seisuga on koolid suletud 26. märtsini, kuid varem teatati võimalusest koolide sulgemist pikendada.

Esmaspäeval sulges  Norra riigi põhjaosas piiri soomlastele. Piirilt saadetakse tagasi kõik Euroopa majandusühenduse liikmesriikide kodanikud, kes ei ela ega tööta Norras või kellel ei ole põhjendatud vajadust tulla riiki.

Norrasse saabujatele kehtis juba varem kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka näiteks Soomest kodumaale naasvad Norra kodanikud. Uued reeglid lõpetavad ilmselt ka ostureisid Norrast Soome.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 199

Uusi juhtumeid: 52

Tervenenuid: 8

Surmasid: 1

Venemaal registreeriti täna esimene koroonaviirusse nakatunud patsiendi surm, teatasid tervishoiuametnikud.

Ohver on 79-aastane naine, kes saabus 13. märtsil haiglasse ja sai koroonadiagnoosi. Naine põdes ka diabeeti ja tal oli probleeme südamega, ütles Moskva koroonakriisikeskus sotsiaalmeedias.

Asepeaminister Tatjana Golikova teatas plaanidest suurendada koroonaviiruse testide hulka ja alustada kogu riigis tasuta testimisega.

Seni toodab riigis ainsat kasutatavat testimissüsteemi Novosibirski teaduskeskus ja nende täpsusprotsent ei ole piisavalt suur, märkis testide arendamisega tegelev Vladimir Kolin Meduzale.

Vene võimud sulgevad kolmeks nädalaks kõik koolid alates esmaspäevast. Vene haridusametnikud ütlesid täna, et tegemist on pikendatud kevadvaheajaga, võimalusega jätkata õpinguid eemalt.

Moskva koroonaviiruse olukorra seire operatiivstaap lükkas ümber teate, et linnas kehtestatakse komandanditund.

Valitsus sulges piirid välismaalastele alates tänasest ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist.

Riigipiirid suletakse väliskülastajatele kuni 1. maini. Piirangud ei kehti diplomaatidele, aluste meeskonnaliikmetele, transiitreisijatele või Venemaal elamisluba omavatele välisriikide kodanikele. Eraisikud võivad Venemaale sõita ainult lähisugulaste matustele, vahendab Meduza.

Vene spordiministeerium soovitas tungivalt uue koroonaviiruse leviku tõttu peatada kõik spordiüritused üle terve Venemaa alates 21. märtsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles