Leedu kuulutas Vilniuse OMONi eksjuhid kahtlustatavaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. jaanuar 1991: leedulane seisab Nõukogude tanki ees.
13. jaanuar 1991: leedulane seisab Nõukogude tanki ees. Foto: SCANPIX

Leedu kohus tunnistas täna endise Vilniuse miilitsa eriüksuse (OMON) juhid Boleslav Makutõnovitši ja Vladimir Razvodovi kahtlustatavateks sõjakuritegudes ja inimsusvastastes kuritegudes.

Neid süüdistatakse Leedu riigi vastaste kuritegude toimepanekus ajavahemikul 1991. aasta 11. jaanuarist kuni 25. augustini, ütles BNSile peaprokuratuuri pressiesindaja Rita Stundienė.

Sõjakuriteod ja inimsusvastased kuriteod ei aegu.

Ent mehed, keda kahtlustatakse vähemalt 15s Leedu riigi, selle asutuste, kodanike ja ühiskondliku korra vastu sooritatud kuriteos, on endiselt Leedu õiguskaitse jaoks kättesaamatud.

Leedu on pöördunud Venemaa poole Makutõnovitši ja Razvodovi väljaandmispalvega, kuid Moskva on oma kodanike väljaandmisest keeldunud.

1991. aasta 13. jaanuari ööl hukkus Nõukogude armee üksuste tormijooksu katsel teletornile ning ringhäälinguhoonele Vilniuses 14 inimest, sajad said vigastada. Nõukogude sõjaväelased ei julgenud rünnata ülemnõukogu ehk nn taastavat seimi, mis 1990. aasta 11. märtsil kuulutas välja Leedu taasiseseisvumise.

Taasiseseisvunud Leedu esimene sisuline juht, praegune Euroopa Parlamendi liige Vytautas Landsbergis nimetas Makutõnovitši ja Razvodovi kahtlustatavaks tunnistamist äärmiselt vajalikuks, ent hilinenud sammuks.

«Otsus on õige, see on väga vajalik, ent üsna hilinenud. Ent parem hilja kui mitte kunagi. Ja tundub, et teatud murrang toimub kas või prokuratuuri tasemel,» ütles Landsbergis BNSile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles