Iraan annab uusaasta puhul amnestia 10 000 vangile

Copy
Iraani kõrgeim liider ajatolla Ali Khamenei teeb aiatöid Teheranis 3. märts 2020.
Iraani kõrgeim liider ajatolla Ali Khamenei teeb aiatöid Teheranis 3. märts 2020. Foto: AY-COLLECTION/SIPA/AY-COLLECTION/SIPA/Scanpix

Iraan annab reedel pärsia uusaasta ehk nowruzi puhul amnestia umbes 10 000 vangile, nende seas pooltele julgeolekurikkumiste eest karistust kandvatele vangidele, teatas riigi kohtusüsteem.

Iraani kõrgeim liider ajatolla Ali Khamenei annab massiliselt armu mitu korda aastas olulistel usu- ja riigipühadel. Tänavune armuandmine langeb aga ajale, mil riik maadleb ühe hulleima COVID-19 puhanguga maailmas.

Kohtusüsteemi pressiesindaja Gholamhossein Esmaili ei maininud koroonaviirust otsesõnu, kuid ta ütles: «Armuandmise eesmärk on vähendada vangide arvu riigi tundliku olukorra valguses.»

«Umbes pooled neist, kes on mõistetud süüdi seoses riikliku julgeoleku rikkumistega, saavad sellest amnestiast kasu,» lisas ta.

Varasemalt on armuandmine puudutanud eelkõige tavaõiguse rikkujaid, mis teeb kohtusüsteemi nüüdse otsuse ebatavaliseks.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International tervitas otsust.

«Amnesty International tervitab meelsusvangide vabastamist ja kutsub taaskord Iraani ametivõime vabastama kõik meelsusvangid otsekohe ja tingimusteta,» teatas organisatsioon.

Iraanis on teatatud 18 407 koroonaviiruse juhtumist ja 1284 surmast. See on suurim ohvrite arv väljaspool Itaaliat ja Hiinat, kust viirus alguse sai.

Lisaks armuandmisele teatas kohtusüsteem, et 85 000 vangile anti uusaasta puhul kahenädalane vabastus.

Tegu pole Iraani ajaloo suurima amnestiaga. Läinud aastal lasti islamirevolutsiooni 40. aastapäeva puhul ennetähtaegselt vabaks 50 000 vangi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles