ÜK valitsus vabandas Kariibi migrantide vastaste sammude eest

Copy
Briti siseminister Priti Patel 26. veebruar 2020.
Briti siseminister Priti Patel 26. veebruar 2020. Foto: PA/Scanpix

Briti valitsus vabandas neljapäeval pärast hukkamõistva raporti avalikustamist Kariibi päritolu brittide kohtlemise eest, keda peeti ebaõiglaselt kinni või saadeti riigist välja.

Raporti koostajate sõnul üritasid mitmed Briti valitsused näidata karmi hoiakut ebaseadusliku sisserände suhtes ja kohtlesid täiesti hoolimatult Kariibi regioonist 1950. ja 1960. aastatel Suurbritanniasse seaduslikult emigreerunud nõndanimetatud Windrushi põlvkonda. Sisserändajatele antud nimi viitab laevale HMT Empire Windrush, mis tõi ühe esimese grupi Kariibi päritolu migrante Inglismaale 1948. aastal. 

Vähestele sisserändajatele anti ametlikke dokumente, samuti ei peetud nende üle ametlikult arvet. 

Selle tulemusena sattusid sajad või isegi tuhanded sisserändajad valitsuse migratsioonivastaste meetmete ohvriks. Alates 2002. aastast on Suurbritannia pidanud kinni või deporteerinud 164 inimest, kes saabusid riiki Kariibi regioonist enne 1973. aastat. 

Briti siseministeerium on näidanud üles «institutsionaalset hoolimatust ja mõtlematust rassi ja ajaloo küsimustes», ütlesid uurijad. 

Skandaal, mis puhkes 2018. aastal ja viis toonase Briti siseministri tagasiastumiseni, oli täiesti ennetatav, seisis raportis. Ametnikud ei suutnud hinnata oma poliitika soovimatuid tagajärgi ja skandaali puhkedes ei reageerinud nad piisavalt kiiresti. 

Briti praegune siseminister Priti Patel ültes avalduses, et on šokeeritud valitsuse tehtud kohutavast ebaõiglusest. 

«Miski, mida ma võin täna öelda, ei võta ära valu, kannatusi ja õnnetust, mida Windrushi põlvkond kogema pidi,» ütles ta avalduses parlamendile. 

«Mida ma saan teha on see, et vabandan tõeliselt praeguse ja eelmiste valitsuste sammude pärast, mis kestsid aastakümneid.»

«Mul on kahju, et inimeste usaldust on reedetud.»

«Me teeme kõik, mis võimalik, et tagada, et siseministeerium kaitseb, toetab ja kuulab kõiki kogukonna liikmeid, keda ta teenib.»

Valitsus on kuulutanud seoses skandaaliga välja juba umbes 200 miljoni naela suuruse kompensatsioonikava. 

Enam kui 11 700 inimesele on antud dokumentatsioon, mis tõestab nende õigust elada Suurbritannias, ütles Patel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles