Afganistanis tapeti une pealt vähemalt 24 sõdurit ja politseinikku (3)

Copy
Afganistani julgeolekujõudude liikmed.
Afganistani julgeolekujõudude liikmed. Foto: SIPA/Scanpix

Afganistanis sai reedel riigi lõunaosa väljaõppebaasis korraldatud siserünnakus surma vähemalt 17 julgeolekujõudude liiget.

«Kell 3.00 varahommikul (Eesti aja järgi kell 8.30) suri 24 Afganistani politseinikku ja armee sõdurit märtrisurma, kui kuus politseinikust sisseimbujat avas nende pihta une ajal tule,» ütles Zābuli provintsi kuberneri pressiesindaja Rahmatullah Yarmal.

Zābuli provintsinõukogu esimees Ata Jan Haq Bayan kinnitas hukkunute arvu, lisades, et ründajatel olid sidemed Talibaniga.

Bayani sõnul hukkus 14 sõdurit ja kümme politseinikku. Veel neli julgeolekutöötajat on kadunud, ütles ta.

Ründajad põgenesid kahe sõjaväe Humveega ning pikapi, relvade ja laskemoonaga.

Tegu on ohvriterohkeima rünnakuga alates USA-Talibani rahuleppe sõlmimisest 29. veebruaril.

Vaid päev varem ärgitas Afganistani kaitseminister Asadullah Khalid Talibani relvarahule pühenduma, et võidelda riigis uue koroonaviiruse puhanguga.

Rünnak leidis aset politsei ja armee ühises peakorteris provintsi pealinna Qalati lähistel. 

Mitu tundi pärast intsidenti lubas Afganistani kaitseministeerium rünnakule vastata, lisades, et rünnakus hukkus 17 inimest. Afganistani julgeolekujõud ei jäta sellele rünnakule vastamata ja maksavad märtrite vere eest kätte, teatas ministeerium. Varem on Afganistani kaitseministeeriumi süüdistatud ka rünnakute ja kaotuste pisendamises. 

USA saatkond mõistis hiljem Twitteris tehtud avalduses rünnaku hukka. «Aeg rahuks on praegu,» teatati. 

«Ülemaailmse pandeemia ja nowruzi ajal on sellised rünnakud jälgid,» teatas saatkond, viidates pärsia uuele aastale, mida tähistatakse ka Afganistanis. 

Taliban intsidenti ei kommenteerinud. 

Zābuli provints on pikka aega olnud võitlejate tugipunktiks ja seal oli ka Talibani liidri mulla Omari redupaik enne surma 2013. aastal. 

Afganistani kaitseminister Asadullah Khalid kutsus neljapäeval Talibani relvarahule, et kergendada võitlust uue koroonaviiruse pandeemia vastu, mis vaatlejate hinnangul võib Afganistanis juba praegu kiiresti levida. 

Afganistani väed peaksid asuma agressiivsemale aktiivsele kaitsepositsioonile Talibani vastu, kes on jätkanud oma rünnakuid, hoolimata USAga 29. veebruaril saavutatud kokkuleppest, lisas kaitseminister. 

USA läbirääkija Zalmay Khalilzad kutsus Afganistani liidreid tegema Talibaniga koostööd koroonaviiruse leviku ohjeldamiseks. 

Taliban ja Afganistani valitsus vaidlevad aga jätkuvalt vangide vahetuse küsimuse üle. Valitsus pole nõus vabastama 5000 vangivõetud talibit, mida islamiliikumine nõuab riigisiseste kõneluste eeltingimuseks. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles