NASA peatab viiruse tõttu töö mehitatud Kuu-missiooni kallal

Copy
Kosmosekapsel Orion.
Kosmosekapsel Orion. Foto: Zumapress/Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA peatas koroonaviiruse kiire leviku tõttu töö Artemise mehitatud Kuu-missiooni kallal, peatati raketi ja kapsli ehitus ning katsetamine. 

«NASA sulgeb New Orleansis asuva Michoudi montaažiüksuse, kus raketti ehitati, ja ka lähedalasuva Stennise kosmosekeskuse,» teatas neljapäeva hilisõhtul NASA peadirektor Jim Bridenstine.

Stennise muudatus tehti seoses nakatunute arvu suurenemisega keskust ümbritsevas kogukonnas ja sellega kaasneva eneseisolatsiooniga, lisas ta.

«NASA peatab ajutiselt kosmoseraketisüsteemi riistvara tootmise ja katsetamise. NASA ja agentuuri allhankijad peatavad töö ning riistvara hoitakse turvalistes tingimustes, kuni on võimalik tööga jätkata,» ütles Bridenstine.

Kanderaketisüsteem The Space Launch System on võimas süvakosmose rakett, millega on võimalik transportida astronaute Kuule ja sealt edasi ning Orion on meeskonna transportimise kapsel.

Viiruse tõttu võivad plaanid Kuule naasta lükkuda aastasse 2024.

Mehitatud külastus Kuule on osa Artemise programmist, mille kaugemaks eesmärgiks on mehitatud missioon Marsile umbes aastal 2030.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles