GRAAFIKUD ⟩ Covid-19 lähinaabrite juures 20.03: Lätis tuleb poodides hoida kahemeetrist vahet (7)

Postimees
Copy
Vene transpordiakadeemia kehatemperatuurimõõtja.
Vene transpordiakadeemia kehatemperatuurimõõtja. Foto: Sergei Savostjanov/TASS/SCANPIX

Venemaa presidendil Vladimir Putinil pole mingit vajadust koroonaviiruse testi teha, sest tal pole ühtegi haiguse sümptomit, teatas Kreml täna.

 

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 450

Uusi juhtumeid: 50

Tervenenuid: 10

Testitud: üle 3000 (eilse seisuga)

Soome suurendab koroonaviiruse testide võimekust 2300 testini päevas, teatas valitsus tänasel pressikonverentsil. Luukase juurde uusi testimispunkte.

Samuti töötab riik selle nimel, et kahekordistada intensiivravi kohtade arvu tuhandeni.

Kõik soovijad võivad saata 1.-3. klasside lapsed kooli tagasi, teatas valitsus täna, muutes sellega reeglit, et ainult kriitilise tähtsusega valdkondades töötavate vanemate lapsed võivad osaleda kontakttundides.

Samas kehtib endiselt soovitus lastel koju jääda, kui see on perele vähegi võimalik.

Valitsus teatas ka 15 miljardi euro suuruse abipaketi eraldamisest koroonaviiruse mõjudega võitlemiseks.

Soome president Sauli Niinistö ütles täna usutluses raadiojaamale Yle Radio1, et koroonaviiruse ajal on oluline otsuste ellu rakendamise viis.

Presidendi sõnul on valmisoleku seadusel põhinev eriolukord vaid praktiline lahendus ning mitte mingi ajalooline manööver.

Soome on teinud eilse seisuga 1100 koroonaviiruse testi, kokku on testida saanud üle 3000 inimese. Riigis on võimalik teha koroonaviiruse teste seitsmes laboris, kuid see arv kasvab, teatas valitsus eilsel pressikonverentsil.

Viiruskahtluse korral võetakse proov eeskätt neilt, kel on tugevad sümptomid ning samuti tervishoiuasutuste personalilt. Leebemate haigusnähtudega inimesed saavad testi teha arsti otsuse põhjal.

Soomes kuulutati välja eriolukord, mis kehtib 13. aprillini. Eriolukorra raames võib valitsus piirata meditsiinitarvikute müüki.

Kõiki 18–68 aasta vanuseid meditsiinihariduse või töökogemusega inimesi võidakse kutsuda ajutiselt tööle tervishoiusektorisse, erandid kehtivad sotsiaal-, pääste- ja politseitöötajatele.

Keelatud on rohkem kui kümne inimesega avalikud kogunemised. Politsei jälgib seda oma võimekuse piires. Riik võib kaaluda liikumispiirangute kehtestamist, vahendab Yle.

Kõik põhi-, kesk- ja kõrgkoolid läksid üle kaugõppele. Riiklikud ja kohalikud muuseumid, teatrid, raamatukogud, spordisaalid, noortekeskused jms pannakse kinni.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 111

Uusi juhtumeid: 25

Tervenenuid: 1

Teste: 3205

Lätis tuvastati viimase ööpäevaga 25 koroonaviirusse Covid-19 nakatunud inimest, kokku on nakatunuid 111.

Ööpäevaga võeti analüüsid 528 nakkuskahtlaselt inimeselt, kokku on kontrollitud 3205 inimest.

Covid-19 juhtumeid on avastatud kogu Lätist, kuid kõige rohkem Riiast, vahendab BNS.

Alates 20. märtsist peaksid kõik Läti elanikud poodides seisma teineteisest vähemalt kahe meetri kaugusel. Poeomanikel tuleb tagada lisaohutusmeetmed, sealjuures inimeste sotsiaalne distantseerumine. 

Poodides, mille pindala ületab sada ruutmeetrit, tuleks paigaldada vastavad sildid, mis kutsuvad inimesi pidama sotsiaalsest distantseerumisest kinni.

Iga 15 minuti järel peaksid valjuhääldist tulema hoiatused, millega ärgitatakse inimesi oma ostud kiiresti ära tegema ja pidama kinni sotsiaalsest distantseerumisest, ütlesid võimud. 

Läti infektoloogiakeskuse peaarst Baiba Rozentāle sõnul on hea uudis see, et 80 protsendil Covid-19 patsientidel sümptomid puuduvad või põevad nad haigust kergelt. Umbes 17–18 protsendil on keskmised sümptomid.

Läti riiklik kaitsevägi koostas tegevuskava koroonaviirusega võitlemiseks ning hindas ära olemasoleva inim- ja materiaalse ressursi juhuks kui olukord peaks eskaleeruma ning tuleb tegeleda koroonaviirusest põhjustatud hädaolukorraga.

Kaitsejõudude käsutuses on ka selliseid vahendeid nagu telgid, generaatorid ja transpordivahendid, aitamaks tervishoiutöötajaid ja korrakaitsjaid.

Läti rahandusminister Jānis Reirs ütles, et Covid-19 tekitatud kriisi aja tööseisakutoetust võivad saada kuni 150 000 töötajat.

Eile õhtul toetas Läti valitsus ettevõtete kriisiaegse toetamise seaduse eelnõu, mis näeb ette seisvate ettevõtete töötajatele kuni 75 protsendi palga maksmist, kuid see ei tohi ületada 700 eurot kuus.

Ministri sõnul on praegu raske öelda, kui palju inimesi toetust saab, kuid algusjärgus võib neid olla mõnikümmend tuhat. Pärast seda kui toetust saavate valdkondade ringi laiendatakse, võivad toetust saada 100 000 kuni 150 000 inimest.

Esmajoones saavad toetust eriolukorra tõttu kõige rängemini kannatavad valdkonnad - turism, toitlustus, rahvusvahelised veod, kultuur ja meelelahutustööstus. 

Lätis jõustus 13. märtsil üleriigiline eriolukord, mis kestab 14. aprillini.  Läti peatab kõik rahvusvahelised reisid ja sulgeb ajutiselt oma välispiiri, otsus puudutab nii lennuliine, raudteid, bussireise kui ka meritsi liikumist. Otsus ei puuduta kaubavedusid.

Kõik välismaalt saabujad peavad koroonaviiruse sümptomite korral minema testimisele, seda hoolimata päritoluriigist.

Valitsus rahastab kõigi testimist, kellel 14 päeva jooksul pärast naasmist tekivad koroonasümptomid. Haigusest paranenuid testitakse veel teist korda kindlustamaks, et neil enam viirust ei ole. Välismaalt saabujad peavad jääma 14 päevaks karantiini.

Lisaks peavad eriolukorra ajal kõik spordi-, meelelahutus-, kultuuri- ja muud asutused lõpetama töö enne kella 23. Eriolukorra ajal on sõltumata osalejate arvust keelatud kõik avalikud üritused, sealhulgas koosolekud, rongkäigud, piketid ja usukogunemised.

Lätis suletakse koolid alates esmaspäevast ja õppetegevus läheb üle kaugõppele. Läti kiirabi valmistub juhtumite kasvuks.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 49

Uusi juhtumeid: 15

Tervenenuid: 1

Teste: 1154

Kõige rohkem juhtumeid on tuvastatud Vilniuse piirkonnas (25), järgneb Klaipeda (12) ja Kaunas (4).

Leedu välisministeeriumi teatel viibib praegu välismaal 5040 leedulast, kellel ei ole võimalusi koju naasmiseks. 1340 leedulast on juba toimetatud kodumaale erilendudega.

Erilendude jaoks on transpordiministeerium eraldanud üle 1,2 miljoni euro.

Täna saabus Leedusse Hiinast lennuk 20 000 kaitsemaski ja 120 000 paari kummikinnastega.

Ettevalmistusmeetmena kaugõppe sisseviimiseks kavatseb Leedu haridus-, teadus- ja spordiministeeirum osta-rentida 35 000 arvutit. Kokku eraldatakse arvutite tarvis 9,2 miljonit eurot. Teenusepaketti kuulub ka internetiühendus.

Ministeerium palus samuti abi kõigilt, kes saavad kinkida või laenata koolidele arvuteid.

Leedus tuvastati eile esimene koroonaviiruse kandja, kes nakatus kodumaal kokkupuutel välismaalt saabunud lähedasega.

Esmaspäeval kehtestati riigis karantiinikord ja kõik välismaalt saabujad, kellel on vähemalt üks Covid-19 sümptomitest, kuuluvad potentsiaalsesse riskigruppi. Välismaalt naasnud peavad veetma kaks nädalat karantiinis ja jälgima oma kehatemperatuuri, vahendab 15min.lt.

Leedu valitsus pikendas nädala lõpuni humanitaarkoridori toimimist, et kodumaale naasta soovijad saaks riigi läbida.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 1639

Uusi juhtumeid: 200

Surmasid: 16

Tervenenuid: 16

Rootsis teatati täna viiest uue koroonaviirusega seotud surmast ja 200 uuest haigestunust.

Rootsi peatab reisid väljaspool Euroopa Liitu asuvatesse riikidesse. Keeld kestab 30 päeva. Siseminister Mikael Damberg kinnitas, et kõik kodumaale naasta soovivad rootslased saavad seda teha.

Rootsi valitsus soovitas kõikidel kõrgematel kooliastmetel ja kõrgkoolidel minna üle kaugõppele.

Kõik keskkooli- ja sealt ülespoole jäävate kooliastmete õpilased peaksid jääma koju ja mitte käima koolis.

Kuigi põhikoolid ja lasteaiad jäävad avatuks, soovib valitsus, et riik oleks valmis ka nende võimalikuks sulgemiseks.

Kõige suurema juhtumite arvuga Stockholmi piirkond teatas, et tegutseb intensiivravi kohtade suurendamise nimel.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 1835

Uusi juhtumeid: 45

Surmasid: 7

Tervenenuid: 1

Norra teatas täna ühest uuest surmajuhtumist, mis tõstab riigis koroonaviiruse ohvrite koguarvu seitsmeni.

Praeguse seisuga on koolid suletud 26. märtsini, kuid varem teatati võimalusest koolide sulgemist pikendada.

Esmaspäeval sulges  Norra riigi põhjaosas piiri soomlastele. Piirilt saadetakse tagasi kõik Euroopa majandusühenduse liikmesriikide kodanikud, kes ei ela ega tööta Norras või kellel ei ole põhjendatud vajadust tulla riiki.

Norrasse saabujatele kehtis juba varem kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka näiteks Soomest kodumaale naasvad Norra kodanikud. Uued reeglid lõpetavad ilmselt ka ostureisid Norrast Soome.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 206

Uusi juhtumeid: 7

Tervenenuid: 9

Surmasid: 1

Venemaal registreeriti eile esimene koroonaviirusse nakatunud patsiendi surm. Ohver oli 79-aastane naine, kes saabus 13. märtsil haiglasse ja sai koroonadiagnoosi. Naine põdes ka diabeeti ja tal oli probleeme südamega.

Kremli kõneisik Dmitri Peskov teatas täna, et president Vladimir Putinil pole mingit vajadust teha koroonaviiruse testi, sest tal ei ole ühtegi haiguse sümptomit.

Vene ajateenijate värbamine kulgeb vaatamata koroonaviirusele plaanipäraselt, kõik uued ajateenijad saavad viirusetesti, teatas kaitseminister Sergei Šoigu.

Moskva linna politsei on asunud tegema välkkontrolle, et kontrollida taksojuhtide maski kandmise nõudest kinni pidamist. Juhid peavad vahetama maske iga kolme tunni järel, kasutama käte puhastamiseks desinfitseerimisvahendit ja desinfitseerima autot kaks korda päevas.

Asepeaminister Tatjana Golikova teatas plaanidest suurendada koroonaviiruse testide hulka ja alustada kogu riigis tasuta testimisega.

Vene võimud sulgevad kolmeks nädalaks kõik koolid alates esmaspäevast. Vene haridusametnikud ütlesid täna, et tegemist on pikendatud kevadvaheajaga, võimalusega jätkata õpinguid eemalt.

Moskva koroonaviiruse olukorra seire operatiivstaap lükkas ümber teate, et linnas kehtestatakse komandanditund.

Valitsus sulges piirid välismaalastele alates tänasest ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist.

Riigipiirid suletakse väliskülastajatele kuni 1. maini.

Vene spordiministeerium soovitas tungivalt uue koroonaviiruse leviku tõttu peatada kõik spordiüritused üle terve Venemaa alates 21. märtsist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles