Topolanek: gaasikriis mõjutab Ukraina arengusuunda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Mirek Topolanek ja Ukraina valitsusjuht Julia Tõmosenko.
Tšehhi peaminister Mirek Topolanek ja Ukraina valitsusjuht Julia Tõmosenko. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Käimasolev gaasikriis võib pikas perspektiivis mõjutada Ukraina euroopalikku arengusuunda tema Venemaast sõltumise tõttu, leiab Euroopa Liidu eesistuja Tšehhi peaminister Mirek Topolanek.


«Pikas perspektiivis mõjutab see Euroopasse pürgimisest teada andnud Ukraina arengusuunda,» ütles Topolanek kolmapäeval Strasbourgis pressikonverentsil, kommenteerides oma varasemat arvamusavaldust, et gaasiprobleem on geopoliitiline.

Tšehhi peaminister osutas Ukraina sõltumisele Venemaast, mis tekitab Ukrainas sisemullistusi. Tema sõnul on sel geopoliitilisel probleemil lühiajaline, keskpikk ja pikaajaline mõõde.

Lühiajalise mõõtme osas märkis Tšehhi peaminister, et sellele probleemile tuleb võimalikult ruttu lahendus leida.

«Ukrainat läbiv gaasitransiit peab otsekohe taastuma. Euroopa Liidu riigid, iseäranis need, mis sõltuvad sajaprotsendiliselt gaasitarnetest, ei tohi sellepärast kannatada, nende majandused peavad toimuma,» rõhutas Topolanek.

Probleemi keskpikaks mõõtmeks nimetas ta vajadust gaasitarneid mitmekesistada ning sõltuvust gaasist vähendada.

Topolanek hoiatas varem europarlamendi ees peetud kõnes, kui nüüd kaotatakse võimalus lahendada edukalt Ukraina siseprobleeme ja kui ei mõjutata gaasiturul tegutsejate käitumist, siis võidakse «Ukraina kaotada».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles