Iraan vabastas Prantsuse teadlase Marchali osana vangivahetusest

Copy
Iraani lipp. Foto on illustratiivne.
Iraani lipp. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Iraan vabastas Prantsuse teadlase Roland Marchali, teatas Prantsuse presidendipalee täna, pärast USA-le väljasaatmist oodanud iraanlase vabastamist.

«President Emmanuel Macronil on hea meel teatada Roland Marchali, kes oli Iraanis alates 2019. aasta juunist vangis, vabastamisest. Ta ärgitab Iraani ametivõime otsekohe vabastama ka Farida Adelkhahi,» teatas Élysée palee.

Prantsusmaa on teadlaste Adelkhah' ja Marchali vabastamist nõudnud juba mitu kuud. Neid süüdistatakse vandenõus riiklikku julgeoleku vastu ja nende kohtuprotsess algas märtsis.

Adelkhah on nii Iraani kui Prantsusmaa kodanik, kuid Teheran ei tunnista topeltkodakondust.

Iraan on viimastel kuudel vahetanud vange ka USA, Austraalia ja Saksamaaga.

Marchal peaks Prantsusmaale tagasi jõudma laupäeval, teatas Prantsuse presidendipalee.

Iraani kohtusüsteemi uudisteagentuur Mizan Online vahendas, et reedel lasti Prantsusmaal vabaks iraanlane Jallal Rohollahnejad.

«Iraani insener Jallal Rohollahnejad, kes oli Prantsusmaal üle aasta vangis ja keda süüdistati Iraanile seatud Ameerika sanktsioonide rikkumises, lasti täna vabaks,» kirjutas Mizan Online.

Prantsuse kohus kiitis 11. märtsil heaks Rohollahnejadi väljaandmise Ühendriikidele, kuid Prantsusmaa valitsus muutis seda otsust ja lasi ta vabaks, lisas agentuur.

Antropoloogi ja šiiaislami eksperti Adelkhah'd süüdistatakse riigivastases propagandas ja vandenõus riikliku julgeoleku vastu, ütles teadlaste advokaat Said Dehghan.

Tema kolleegile Marchalile, kes on Ida-Aafrika ekspert, on esitatud sama süüdistus, ütles advokaat.

Teadlaste toetajate grupp ja Prantsuse välisministeerium on väljendanud muret mõlema teadlase tervisliku seisundi pärast. Adelkhah' läks 49-päevasele näljastreigile ja ka Marchali tervis on kuulduste järgi halvenenud.

Muret vangide heaolu pärast on suurendanud ka koroonaviiruse puhang, mis jääb Iraanis ohvrite arvult alla vaid Hiinale ja Itaaliale.

Koroonaviirusega seotud surmade arv kerkis islamivabariigis reedel 149 võrra 1433 inimeseni.

Pärsia uusaasta ehk nowruzi eel lasi Teheran vabaks ka mitu teist väliskodanikust vangi.

Neljapäeval vabastati USA mereväe veteran Michael White.

Kaheks nädalaks lasti vabaks ka Briti-Iraani kodanik Nazanin Zaghari-Ratcliffe, kes töötas Thomson Reuters Foundationis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles