GRAAFIKUD ⟩ Covid-19 lähinaabrite juures 23.03: Leedu ja Soome kaaluvad täiendavaid piiranguid

Postimees
Copy
Toidukuller tühjal Vilniuse tänaval.
Toidukuller tühjal Vilniuse tänaval. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Soome valitsus teatas täna, et riigis kaalutakse täiendavate liikumispiirangute kehtestamist. Leedu plaanib aga karantiini pikendada.

 

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 700

Uusi juhtumeid: 74

Tervenenuid: 10

Surmasid: 1

Teste: üle 10 500

Haiglaravil on 50 inimest, neist 13 intensiivraviosakondades. Valdav osa Soomes kinnitust leidnud nakatumistest on olnud kergete sümptomitega, ütles terviseamet.

Soome rahandusminister Katri Kulmuni ütles täna hommikul rahvusringhäälingule Yle, et õige pea kehtestatakse riigis tõenäoliselt täiendavad liikumispiirangud.

Küsimusele, millal võidakse sulgeda maakondadevahelised piirid, vastas minister, et selle kohta tuleb lisainfot tänase-homse jooksul. Minister pidas võimalikuks ka ööklubide ja baaride sulgemist.

«Praegu ei ole põhjust mööda riiki ringi reisida ega suures seltskonnas pidutseda,» ütles Kulmuni.

Kõik Soome põhikooli 1.-3. klassi õpilased võivad minna täna kooli, sest valitsus muutis reedel oma sellekohaseid reegleid. 

Haridusminister Li Andersson kutsus siiski vanemaid tungivalt üles, et võimalikult paljud väikesed koolilapsed ka sel nädalal koju jääksid.

Auditoorset õpet piirati algul koroonaviiruse tõttu vaid nende õpilastega, kelle hooldajad töötavad ühiskonna seisukohast kriitilistes valdkondades.

Riiginõukogu sellekohaseid juhiseid oldi siiski sunnitud üle vaatama, sest kriitiliste elualade määratlus tekitas segadust. Teisipäeval väljastatud nimekiri ei olnud kuigi selge ja omavalitsused tõlgendasid seda erinevalt.

Valitsus teatas eelmisel nädalal 15 miljardi euro suuruse abipaketi eraldamisest koroonaviiruse mõjudega võitlemiseks.

Viiruskahtluse korral võetakse proov eeskätt neilt, kel on tugevad sümptomid ning samuti tervishoiuasutuste personalilt. Leebemate haigusnähtudega inimesed saavad testi teha arsti otsuse põhjal.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 180

Uusi juhtumeid: 41

Tervenenuid: 1

Teste: 6114

Lätis leidis viimase ööpäeva jooksul kinnitust veel 41 inimese nakatumine uude koroonaviirusesse, see on suurim juurdekasv ühe päevaga. Lätis on nüüd tuvastatud 180 nakkusjuhtumit.

Viimase ööpäeva jooksul testiti Lätis 987 inimest, testitute koguarv on 6114.

Meedikud soovitasid Läti 13-st ministrist üheksale 14 päevaks enesekarantiini, kuna nad olid kontaktis parlamendiliikme Artuss Kaiminsiga, kellel on diagnoositud koroonaviirus. Valitsus jätkab tegevust kaugtöö vormis.

Kümme Läti firmat teatasid seoses COVID-19 pandeemiaga kollektiivsetest koondamistest, mille käigus kaotab töö 1660 inimest, teatas Läti tööhõiveamet.

Koondamistest teatasid firmad transpordi- ja logistika-, majutus- ja toitlustus-, aga ka jae- ja hulgimüügisektoris. Töötajaid koondavad ka firmad, mis on seotud veevärgi, reovee puhastuse ja jäätmekäitlusega, aga ka tootmisega.

Läti valitsus on kiitnud heaks eelnõu viirusekriisiga toimetulemiseks, mis näeb muuhulgas ette toetusi koondatud töötajatele.

Alates 20. märtsist peaksid kõik Läti elanikud poodides seisma teineteisest vähemalt kahe meetri kaugusel. Poeomanikel tuleb tagada lisaohutusmeetmed, sealjuures inimeste sotsiaalne distantseerumine.

Läti infektoloogiakeskuse peaarst Baiba Rozentāle sõnul on hea uudis see, et 80 protsendil Covid-19 patsientidel sümptomid puuduvad või põevad nad haigust kergelt. Umbes 17–18 protsendil on keskmised sümptomid.

Läti riiklik kaitsevägi koostas tegevuskava koroonaviirusega võitlemiseks ning hindas ära olemasoleva inim- ja materiaalse ressursi juhuks kui olukord peaks eskaleeruma ning tuleb tegeleda koroonaviirusest põhjustatud hädaolukorraga.

Läti rahandusminister Jānis Reirs ütles, et Covid-19 tekitatud kriisi aja tööseisakutoetust võivad saada kuni 150 000 töötajat.

Esmajoones saavad toetust eriolukorra tõttu kõige rängemini kannatavad valdkonnad - turism, toitlustus, rahvusvahelised veod, kultuur ja meelelahutustööstus.

Lätis jõustus 13. märtsil üleriigiline eriolukord, mis kestab 14. aprillini.  Läti peatab kõik rahvusvahelised reisid ja sulgeb ajutiselt oma välispiiri, otsus puudutab nii lennuliine, raudteid, bussireise kui ka meritsi liikumist. Otsus ei puuduta kaubavedusid.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 154

Uusi juhtumeid: 11

Tervenenuid: 1

Surmasid: 1

Teste: 2361

Leedu tervishoiuministeerium ütles eile  õhtul, et uute nakatunute seas olid üheksal kontaktid Norrast naasnud inimestega ja üks haigestunu saabus tagasi Suurbritanniast. 

Leedu kaitseministeerium teatas eile, et Rukla sõjaväeosas leidis kinnitust kaks koroonaviiruse juhtumit.

Leedus kehtivat karantiini on kavas pikendada ning selle rikkujate suhtes võidakse kehtestada karmimad meetmed, ütles täna peaminister Saulius Skvernelis.

Lisaks kehtestatakse kohustuslik karantiin välismaalt naasjatele, kellele seni soovitati vabatahtlikku eneseisolatsiooni, lisas peaminister.

Leedu kaitseväe toetus koroonakriisi olukorras kasvab, kuid erioperatsiooni juhiks peab jääma valitsus, ütles täna kaitseminister Raimundas Karoblis.

Praegu on Leedu lennujaamades, sadamates ja piiridel valvel üle saja sõduri. Lennuvägi korraldab transpordilende ning kaitseväe ohvitserid saadetakse peagi erioperatsioonide keskusse.

Eelmisel esmaspäeval kehtestati riigis karantiinikord ja kõik välismaalt saabujad, kellel on vähemalt üks Covid-19 sümptomitest, kuuluvad potentsiaalsesse riskigruppi. Välismaalt naasnud peavad veetma kaks nädalat karantiinis ja jälgima oma kehatemperatuuri, vahendab 15min.lt.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 2038

Uusi juhtumeid: 104

Surmasid: 25

Uusi surmasid: 4

Tervenenuid: 16

Rotosis viibib intensiivravil üle 80 koroonaviirusega patsiendi, teatas riigi raviamet täna. Nädalavahetusel oli intensiivravil 60 inimest.

Vaid kolmandik intensiivravi patsientidest ei kuulu riskigruppi.

Danderydi haigla peaarst Johan Styrud märkis SVD-le, et Rootsi haiglate võimekus ei ole veel jõudnud kriitilisse punkti ning kardetud haigestumiste lainet nädalavahetusega ei tulnud.

Rootsi peatas reisid väljaspool Euroopa Liitu asuvatesse riikidesse. Keeld kestab 30 päeva. Siseminister Mikael Damberg kinnitas eelmisel nädalal, et kõik kodumaale naasta soovivad rootslased saavad seda teha.

Rootsi valitsus soovitas kõikidel kõrgematel kooliastmetel ja kõrgkoolidel minna üle kaugõppele. Kõik keskkooli- ja sealt ülespoole jäävate kooliastmete õpilased peaksid jääma koju ja mitte käima koolis.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 2538

Uusi juhtumeid: 153

Surmasid: 9

Uusi surmasid: 2

Tervenenuid: 6

Norra teatas täna kahest uuest surmajuhtumist, mis tõstab riigis koroonaviiruse ohvrite koguarvu üheksani.

Praeguse seisuga on koolid suletud 26. märtsini, kuid varem teatati võimalusest koolide sulgemist pikendada.

Eelmisel nädalal sulges  Norra riigi põhjaosas piiri soomlastele. Piirilt saadetakse tagasi kõik Euroopa majandusühenduse liikmesriikide kodanikud, kes ei ela ega tööta Norras või kellel ei ole põhjendatud vajadust tulla riiki.

Norrasse saabujatele kehtis juba varem kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka näiteks Soomest kodumaale naasvad Norra kodanikud. Uued reeglid lõpetavad ilmselt ka ostureisid Norrast Soome.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 438

Uusi juhtumeid: 71

Tervenenuid: 16

Surmasid: 1

Venemaal on pandud kohustuslikku karantiini ja meditsiinilisele jälgimisele üle 60 000 piiriületaja, ütles täna Venemaa föderaalse tervise- ja tarbijakaitse (Rospotrebnadzor) juht Anna Popova. 

Popova ütles valitsuse koroonaviiruse vastase võitluse koordineerimisnõukogu istungil, et kokku on riigipiiri ületanud 69 932 inimest, kelle suhtes on kehtestatud sanitaarkontrolli meetmed.

Moskva linnapea Sergei Sobjanin kutsus eakaid linlasi püsima koroonaviiruse puhangu tõttu kodus või sõitma linnast välja suvilatesse. 

Sobjanin rõhutas oma võrgulehel avaldatud videopöördumises, et üle 65-aastased moskvalased peavad 26. märtsist 14. aprillini viibima kodusel režiimil.

Vene õhujõudude lennuk tõi täna Hiinast 25,5 miljonit kaitsemaski. Vene tööstus- ja kaubandusministeerium alustas 22. märtsil isikukaitsevahendite tsentraliseeritud tarnimist oblastitele. Esimene partii isikukaitsevahendeid saadeti eile Kaluga oblastile.

Venemaa peatab sõjaväeõppused läänepiiride vahetus läheduses, teatas asekaitseminister Aleksandr Fomin täna.

Kremli kõneisik Dmitri Peskov teatas hiljem, et Venemaa selline otsus on seotud uue koroonaviiruse levikuga tekkinud olukorraga.

Venemaal registreeriti eelmisel neljapäeval esimene koroonaviirusse nakatunud patsiendi surm. Ohver oli 79-aastane naine, kes saabus 13. märtsil haiglasse ja sai koroonadiagnoosi. Naine põdes ka diabeeti ja tal oli probleeme südamega.

Asepeaminister Tatjana Golikova teatas plaanidest suurendada koroonaviiruse testide hulka ja alustada kogu riigis tasuta testimisega.

Vene võimud sulgevad kolmeks nädalaks kõik koolid alates tänasest.

Valitsus sulges piirid välismaalastele ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist. Riigipiirid suletakse väliskülastajatele kuni 1. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles