Kohus vabastas Šotimaa eksjuhi seksuaalrünnakute süüdistusest

Copy
Šotimaa endine liider Alex Salmond täna pärast õigeksmõistva otuse väljakuulutamist Edinburgh'i kohtu juures.
Šotimaa endine liider Alex Salmond täna pärast õigeksmõistva otuse väljakuulutamist Edinburgh'i kohtu juures. Foto: Andy Buchanan / AFP / Scanpix

Kohus otsustas täna, et Šotimaa endine esimene minister Alex Salmon pole süüdi üheksa naise seksuaalses ründamises, sealhulgas vägistamiskatses.

Vandekohus jõudis seisukohale, et Šoti Rahvuspartei (SNP) endine esimees pole süüdi talle esitatud 12 süüdistuspunktis, veel ühe süüdistuspunkti puhul, mis puudutas vägistamiskavatsust, leidis kohus, et tema süü pole tõestatud.

Esialgu süüdistas prokuratuur Salmondit veel ka kümnenda naise seksuaalses ründamises, kuid sellest süüdistusest protsessi käigus loobuti.

Salmond ise kinnitas kaks nädalat kestnud protsessil oma süütust kõigis punktides, väites, et tegu oli poliitilistel kaalutlustel esitatud tahtlike väljamõeldiste või liialdustega. «Ma pole kunagi oma terve elu jooksul püüdnud otsida mittekonsensuslikke seksuaalsuhteid mitte kellegagi,» rõhutas Salmond kohtus.

Tema vastu kaebustega esinenud naiste hulgas oli üks SNP poliitik, parteiametnik ning mitmed praegused ja endised Šoti parlamendi ametnikud.

Pärast õigeks mõistmist kohtu juures ajakirjanikega kõneldes väitis Šotimaa endine juht, et peagi tulevad kõik süüdistustega seotud asjaolud päevavalgele.

«Nagu paljud teist teavad, on teatud tõendid, mida ma oleks tahtnud näha sellel protsessil kasutust leidvat, aga mitmel eri põhjusel ei saanud me seda teha. Ühel hetkel tuleb see informatsioon, need faktid ja need tõendid päevavalgele,» sõnas Salmond.

Ühtlasi rõhutas ta, et protsess tugevdas tema usku Šotimaa kohtusüsteemi.

Prokuratuuri esitatud esialgse süüdistuse kohaselt ründas Alex Salmond seksuaalselt kümmet naist aastatel 2008–2014 ehk ajal, kui ta oli Šotimaa esimene minister. Talle esitati süüdistus 14 süüdistuspunktis: ühes vägistamiskatses, ühes kavatsuses vägistada, kümnes seksuaalses rünnakus ning kahes ebasündsas rünnakus.

Salmond töötas ökonomistina Šotimaa kuninglikus pangas (Royal Bank of Scotland) ning asus seejärel 1990. aastal juhtima SNPd. 

Temast sai 2007. aastal Šoti valitsusjuht, 2014. aastal vedas ta aga SNB nurjunud iseseisvusreferendumi kampaaniat.

Sama aasta lõpul võttis temalt ameti üle Nicola Sturgeon, kes on pärast Ühendkuningriigi lahkumist Euroopa Liidust taas üles võtnud uue referendumi teema.

Abielus 65-aastane Salmond on viimastel aastatel juhtinud jutusaateid Vene propagandakanalis Russia Today. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles