Viirusehirm on toonud USAs kaasa viharünnakud asiaatide vastu (2)

Copy
USA asiaadid jalutamas Jesey Citys. Paljud Ühendriikides elavad Aasia juurtega inimesed on viimasel ajal väljendanud hirmu avalikes kohtades liikumise ees.
USA asiaadid jalutamas Jesey Citys. Paljud Ühendriikides elavad Aasia juurtega inimesed on viimasel ajal väljendanud hirmu avalikes kohtades liikumise ees. Foto: Kostas Lymperopoulos / ZUMAPRESS.com / CSM via ZUMA Wire / Scanpix

Paljude Ameerika Ühendriikides elavate asiaatide jaoks tähendab üha kiiremini leviv koroonaviirus topeltohtu, sest lisaks hirmule haiguse ees on nad silmitsi ka üha kasvava rassismiga, mida kütab muuhulgas president Donald Trumpi kõnepruuk – USA riigipea on uut koroonaviirust korduvalt nimetanud Hiina viiruseks.

26-aastane San Francisco elanik Yuanyuan Zhu koges epideemia laineharjal esile kerkinud võõraviha hiljuti omal nahal, kui tänaval hakkas üks mees tema peale karjuma ning roppude sõnadega Hiinat sõimama. Kui neist möödus tänaval buss, olla mees karjunud sellele järele: «Aja nad alla!»

Jõusaali teel olnud Zhu üritas mehest eemale hoida, kuid oli sunnitud jääma punase fooritule taha koos temaga ootama. Noor naine tundis, kuidas mees teda jõllitas. Järsku tabas teda näkku süljelärakas.

«See inimene ei näinud kummaline või vihane või kuidagi muud moodi eriline välja,» meenutas The New York Timesiga vesteldes Zhu, kes kolis Hiinast USAsse viis aastat tagasi. «Ta nägi välja nagu tavaline inimene.»

Rünnakud ei taba vaid hiinlasi – eelarvamuste küüsis ameeriklased panevad nendega ühte patta ka korealased ning Vietnami, Filipiinide, Myanmari või mõne muu Aasia riigi taustaga inimesed.

Kasvav ohtunne on sundinud USA asiaate abi otsima. Näiteks Washingtoni ümbruse relvamüüjad on täheldanud, et oluliselt on kasvanud nende USA hiinlaste hulk, kes ostavad elus esimest korda enesekaitseks relva.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles