Tšiili takistab haigetega kruiisilaeval randumast

Copy
Tšiili on kehtestanud eriolukorra ning sulgenud oma maismaa-, õhu- ja merepiiri.
Tšiili on kehtestanud eriolukorra ning sulgenud oma maismaa-, õhu- ja merepiiri. Foto: Reuters / Scanpix

Tšiili võimud takistasid esmaspäeval koroonaviiruse kartusega seoses randumast kruiisilaeval, mille pardal olevast enam kui 1800 inimesest vähemalt 42 on ilmnenud gripilaadsed sümptomid.

Hollandi lipu all sõitev alus Zaandam soovis haigeid reisijaid maale toimetada, enne kui läbib Panama kanali ja suundub lõppsadamasse USA Florida osariigis asuvasse Fort Lauderdale'i. Laev alustas ringreisi 7. märtsil Argentina pealinnast Buenos Airesest.

Laeva omanikfirma Holland America ütles avalduses, et 1243 reisijast 13-l ja 586 meeskonnaliikmest 29-l on ilmnenud haigusnähud.

«Kuna on gripihooaeg ja meil ei ole pardal võimalust COVID-19 viiruse testimiseks, on raske määrata nende kõrgendatud juhtumite põhjust,» märkis ettevõte ja lisas, et täidab USA tervishoiuametnike juhtnööre.

Teate kohaselt on kõik haigestunud ning nende lähikondsed pandud laeval eraldi karantiini.

Zaandam pidi esialgse kava kohaselt tegema peatuse San Antonios, Tšiili pealinna Santiago lähiümbrust teenindavas sadamas.

Holland America märkis, et vaatamata varasematele kinnitustele, mille kohaselt saanuks reisijad minna maha Tšiilis Punta Arenases, kust oleks võimalus istuda lennukeile, ei lubanud Tšiili võimud neil seda teha.

«Keegi pole laevalt lahkunud pärast 14. märtsi Punta Arenases,» seisis avalduses.

Laeval lubati 20.-21. märtsini varuda provianti, ravimeid ja kütust Valparaisos, mis jääb San Antoniost veidi põhja poole.

Enam kui sada reisiijat on prantslased, teiste seas ka Gurvan Le Paveci vanemad. Le Pavec ütles AFP-le, et olukord laeval pingestub üha.

«Alates 15. märtsist on laev viibinud Tšiili rannikul, teadmata, kuhu peab suunduma, proovides mitmeid variante ilma kindla sihtkohata,» ütles ta ja lisas, et pärast esimest arvatavat COVID-19 kahtlusega juhtumit pühapäeval on kõigile reisijatele antud korraldus püsida oma kajutites ning toit tuuakse neile ukse taha.

Tšiili sulges oma maa-, õhu- ja merepiiri 18. märtsil, seni on see Lõuna-Ameerika riik teatanud 746 tuvastatud koroonaviirusesse nakatumise ja kahest surmajuhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles