Leedu ministri sundkarantiini korraldus põhjustab vastuseisu

BNS
Copy
Meditsiinitöötaja võtmas koroonaviiruse proove Vilniuses.
Meditsiinitöötaja võtmas koroonaviiruse proove Vilniuses. Foto: AP / Scanpix

Leedu tervishoiuminister Aurelijus Veryga allkirjastas vastuolulise korralduse, mille kohaselt kehtestatakse kohustuslik 14-päevane karantiin kõigile välismaalt koju naasnutele, kel puuduvad koroonaviiruse sümptomid; otsust kritiseeris teravalt Vilniuse linnapea, paludes peaministri sekkumist.

Veryga korralduse kohaselt tuleks sundkarantiini suunatavad inimesed viia kohalike omavalitsuste hoonetesse.

Samuti saadetakse kohalike omavalitsuste hoonetesse sundkarantiini need patsiendid, kel on tuvastatud kerged sümptomid, selgub Veryga esmaspäeval allkirjastatud korraldusest.

Seni tuli koju naasnud leedulastel end ise koduses karantiinis hoida, nakatunute puhul raviti neid kas kodus või haiglas.

Alates teisipäevast on kõigil kohalikel omavalitsustel, mil on piiriületuspunkt välisriigiga, korralduse järgi kohustuslik tagada välismaalt naasjatele ööpäevaringne transport lennujaamadest, sadamatest ja muudest kontrollpunktidest kohalike omavalitsuste vastavatesse karantiiniks sobivatesse hoonetesse sõltuvalt nende elukohast.

Kohalikele omavalitsustele on antud korraldus tagada välismaalt naasnud leedulastele isolatsiooniks vajalikud tingimused ning pakkuda neile toitu.

Eriolukorra kriisikeskus vastutab nende hoonete ja avaliku korra kaitse eest, seisis ministri korralduses.

Ministri sammudega ei ole sugugi rahul aga Vilniuse linnapea Remigijus Simasius, kes ütles, et saatis peaministrile Saulius Skvernelisele protestikirja.

«(...) kui otsust tagasi ei võeta, mõjutab see meid kõiki ning takistab märkimisväärselt võitlust COVID-19 vastu,» postitas linnapea Facebooki.

Simasiuse sõnul ei ole suurim probleem kõigi nende välismaalt naasvate inimeste majutamine, vaid nende, kel tuvastatakse viiruse kerged sümptomid.

Meeri sõnul viib see nii haldus- kui meditsiinilise ressursi raiskamiseni, mis jätab tõsiselt haigetele vähem varusid ning «võib maksta elusid».

Simasius hoiatas, et selline korraldus viib inimesi hoiduma viiruse suhtes testimisest ning tekitada tõsiseid õigusrikkumisi laste suhtes.

Linnapea sõnul on ministri taolist korraldust võimatu rakendada, arvestades, et epidemioloogide hinnangul võib COVID-19 viirus levida kahele kolmandikule kogu elanikkonnast.

«Ligi kaks miljonit inimest Leedus tuleks kodudest ümber paigutada,» sõnas ta.

Simasius kutsus Skvernelist üles korraldus tühistada ning «astuma samme, et tervishoiuminister ei saaks enam teha sarnaseid otsuseid, mis ei tugine teadusele ja arstide kogemusele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles