Täna viis aastat tagasi kihutas lennufirma Germanwings Airbus Prantsuse Alpides vastu mäekülge. Kõik pardal olnud 150 inimest hukkusid. Praegu meenutab neid õnnetuspaigas Le Vernet' külakeses mälestusmärk, mis koosneb 149 haprast metallvardast – ainus seal elu kaotanu, kellele austust ei avaldata, on Barcelonast Düsseldorfi teel olnud lennuki tahtlikult vastu kiviseina juhtinud kaaspiloot Andreas Lubitz.

Igal aastal on Lufthansa, kellele odavlennufirma Germanwings, nüüdse nimega Eurowings kuulub, korraldanud õnnetuse aastapäeval katastroofis elu kaotanud 144 reisija ja kuue meeskonnaliikme lähedastele mälestusreisi Prantsusmaale Prads-Haute-Bléone’i piirkonda, mis asub otse Trois-Évêchés mäemassiivi jalamil 1500 meetri kõrgusel merepinnast.

Tegu pole ainult õnnetuspaigaga. Le Vernet’ külakese surnuaial asub ka ühishaud, kuhu on maetud need katastroofipaigalt leitud säilmed, mida ei suudetud ühegi ohvriga kindlalt seostada, vahendas Die Welt.

Õnnetuses hukkunute seas oli kokku 17 riigi kodanikke, suurem osa inimesi oli pärit Saksamaalt ja Hispaaniast. Ehk kõige traagilisem saatus tabas väikest Halterni linna Dortmundi lähistel – õnnetuslennuki pardal oli 16 sealt pärit koolilast ja kaks õpetajat, kes olid teel koju õpilasvahetusest Hispaanias.

Tänavu jäävad plaanitud suuremad mälestusüritused koroonaviiruse tõttu ära nii Prantsusmaal kui ka Halternis.

«Esimese kuuel kuul pärast õnnetus mõjutas see meid sedavõrd, et meil oli raske sellest rääkida,» lausus katastroofi viienda aastapäeva eel uudiseagentuurile DPA Prads-Haute-Bléone’i vallavanem Bernard Bartolini. «See oli väga raske, kui saime teada, et see oli tahtlik tegu.»

Õnnetuspaigale kõige lähemas asulas Le Vernet’ külas mäletatakse 24. märtsi 2015 hästi. Nagu selgi aastal, oli see toona teisipäev.

Teeääres puuoksi lõiganud Richard jutustas: «Me ei kuulnud midagi. Nägime aga suurt suitsusammast. Me ei teadnud, mis toimus.» Siis mehe hääl katkest. Richard oli üks esimestest, kes jõudis oma mäletamist mööda õnnetuspaigale – seal lebasid segamini lennukirusud ja surnukehade tükid.

Kommentaarid (1)
Copy