Suri Asterixi koomiksilugude kaasautor Albert Uderzo

Copy
Suri legendaarsete Asterixi ja Obelixi koomiksilugude kaasautor Albert Uderzo.
Suri legendaarsete Asterixi ja Obelixi koomiksilugude kaasautor Albert Uderzo. Foto: Reuters / Scanpix

Kuue aastakümne jooksul leegionide kaupa igas vanuses fänne võitnud legendaarsete Asterixi ja Obelixi koomiksilugude sarja kaasautor, prantsuse illustraator Albert Uderzo suri 92 aasta vanuses, teatas perekond täna.

«Albert Uderzo suri magades oma kodus Neuilly's pärast südameatakki, mis ei olnud seotud koroonaviirusega,» ütles Uderzo väimees Bernard de Choisy AFP-le. «Ta oli viimastel nädalatel äärmiselt väsinud.»

Uderzo lõi Asterixi 1959. aastal koos kaasmaalase Rene Goscinny'ga, lood hakkasid ilmuma Prantsuse-Belgia koomiksiajakirjas «Pilote».

Leidliku ja alistumatu, tiibadega kiivri ja suurte heledate vuntsidega gallialasest ning tema pidurdamatu söögiisuga kaaslasest Obelixist, kes rõõmsalt Rooma leegionäre keerutasid, sai suur hitt, mida tõlgiti kümnetesse keeltesse.

Koomiksiseerias on kokku 38 osa, neist viimane, «Asterix ja pealiku tütar» ilmus möödunud aastal, kuigi Uderzo lõpetas seeria illustreerimise 2011. aastal, olles teinud seda alates Goscinny surmast aastal 1977 üksi. 

Mõlemaid mehi peetakse kaasaegse koomiksi asutajateks, nende raamatuid on maailmas müüdud ühtekokku 380 miljonit eksemplari. Mitmete lugude põhjal on valminud multifilme ja mängufilme. 

Naljadest tulvil koomiksites on rusikavõitlust, purjuspäi vaidlemist, kangelaslikke päästeoperatsioone ning romantilisi vahepalasid. Lugudes on ka mitmeid vihjeid tolleaegsetele poliitikutele ja ühiskonnategelastele.

Raamatuid on tõlgitud ühtekokku 111 keelde, kaasa arvatud ladina ja vana-kreeka keelde.

Uderzo sündis 25. aprilllil 1927. aastal Kirde-Prantsusmaal Fismes Itaalia immigrantide peres. Tema isa oli viiulimeister. 

Sündides oli tal mõlemal käel kuus sõrme, seda korrigeeriti kirurgiliselt, lisaks oli ta värvipime, kuid avastas enda jaoks joonistamise Teise maailmasõja ajal, töötades ühes Pariisi kirjastuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles