GRAAFIKUD ⟩ Covid-19 lähinaabrite juures 24.03.: Soome võib Uusimaa piirkonna sulgeda (1)

Postimees
Copy
Soome peaminister Sanna Marin.
Soome peaminister Sanna Marin. Foto: Antti Aimo-Koivisto via www.imago-images.de/imago images/Lehtikuva/Scanpix

Soome valitsus teatas täna plaanist sulgeda restoranid ja ööklubid ning arutab võimalusi Uusimaa piirkond karantiini panna.

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 792

Uusi juhtumeid: 92

Tervenenuid: 10

Surmasid: 1

Teste: üle 10 500

Soome tervishoiuamet teatas täna, et hetkeseisuga on riigis tuvastatud 792 koroonaviirusesse nakatunut, haiglaravil viibib 40 inimest, kellest 11 on intensiivraviosakondades.

Mitmed inimesed on juba haiglaravilt tagasi kodus. Üks inimene on viiruse tõttu surnud.

Nakatunutest 61 protsenti on mehed ja 39 naised, üle poole nakatunutest on Helsingi ja Uusimaa piirkonnas.

Valdav osa Soomes kinnitust leidnud nakatumistest on olnud kergete sümptomitega, märkis terviseamet eile.

Soome sulgeb restoranid ja ööklubid või piirab oluliselt nende lahtiolekuaegu, teatas peaminister Sanna Marin täna.

Samuti võidakse sulgeda Uusimaa piirkond. Marin märkis, et see saab olema keeruline ülesanne, kuna nõuab põhjalikult liikumispiirangute mõju kaalumist.

Rangemaid meetmeid pooldavad kõik valitsusparteid ja kõnelused piirangute täpsema iseloomu osas jätkuvad täna õhtul, eesmärgiga need homme hommikul parlamendile esitada.

Parlament läheb üle kaugtööle.

Presidendikantselei teatas täna, et koroonaviirus diagnoositi endisel presidendil Martti Ahtisaaril.

Viiruskahtluse korral võetakse proov eeskätt neilt, kel on tugevad sümptomid ning samuti tervishoiuasutuste personalilt. Leebemate haigusnähtudega inimesed saavad testi teha arsti otsuse põhjal.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 197

Uusi juhtumeid: 17

Tervenenuid: 1

Teste: 6806

Viimase ööpäevaga on Lätis tuvastatud 17 uut koroonaviiruse juhtumit, mis kergitas nakatunute koguarvu 197-ni. Proove on võetud 6806 inimeselt.

Nüüdseks on viirus levinud kõigisse Läti maakondadesse, enim nakatunuid on pealinnas Riias.

Lätis on seoses uue koroonaviiruse epideemiaga riiklikusse tööhõiveametisse esitanud kollektiivse vallandamise avalduse 14 ettevõtet, ütles sotsiaalminister Ramona Petraviča.

Praegu on keeruline prognoosida, kui palju töötute arv Covid-19 pandeemia tagajärjel kasvab ja kui palju täiendavaid ressursse selleks vaja on.

Petraviča sõnul on praeguseks sotsiaalministeeriumile alluvad ettevõtted saanud 14 teavitust kollektiivsete vallandamiste kohta, mis puudutavad 2884 töötajat.

Läti rahandusminister Janis Reirs teatas varem, et riiklik toetus Covid-19 kriisi tagajärgede pehmendamiseks moodustab üle kahe miljardi euro.

Lätis jõustus 13. märtsil üleriigiline eriolukord, mis kestab 14. aprillini.  Läti peatab kõik rahvusvahelised reisid ja sulgeb ajutiselt oma välispiiri, otsus puudutab nii lennuliine, raudteid, bussireise kui ka meritsi liikumist. Otsus ei puuduta kaubavedusid.

Alates 20. märtsist peaksid kõik Läti elanikud poodides seisma teineteisest vähemalt kahe meetri kaugusel. Poeomanikel tuleb tagada lisaohutusmeetmed, sealjuures inimeste sotsiaalne distantseerimine.

Läti infektoloogiakeskuse peaarst Baiba Rozentāle sõnul on hea uudis see, et 80 protsendil Covid-19 patsientidel sümptomid puuduvad või põevad nad haigust kergelt. Umbes 17–18 protsendil on keskmised sümptomid.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 203

Uusi juhtumeid: 24

Tervenenuid: 1

Surmasid: 1

Teste: 2700

Leedus on koroonaviirusesse nakatunute arv tõusnud tänase seisuga 27 võrra ja kerkinud 187-ni, teatas tervishoiuministeerium.

Osa uutest nakkusjuhtumitest olid kohapealsed, neist üks nakatunu on Klaipeda ülikooli haigla meditsiinivaldkonna väline töötaja.

Leedu tervishoiuministeerium teatas ka esimesest koroonaviirusesse nakatunud lapsest. Ministeeriumi avaldusest selgub, et nakatunud laps on kolmeaastane ning tema mõlemad arstidest vanemad on ka ise nakatunud koroonaviirusse. Laps viibib kodusel ravil.

Leedu tervishoiuminister Aurelijus Veryga allkirjastas korralduse, mille kohaselt kehtestatakse kohustuslik 14-päevane karantiin kõigile välismaalt koju naasnutele, kel puuduvad koroonaviiruse sümptomid; otsust kritiseeris teravalt Vilniuse linnapea, paludes peaministri sekkumist.

Veryga korralduse kohaselt tuleks sundkarantiini suunatavad inimesed viia kohalike omavalitsuste hoonetesse.

Samuti saadetakse kohalike omavalitsuste hoonetesse sundkarantiini need patsiendid, kel on tuvastatud kerged sümptomid, selgub Veryga eile allkirjastatud korraldusest.

Seni tuli koju naasnud leedulastel end ise koduses karantiinis hoida, nakatunute puhul raviti neid kas kodus või haiglas.

Alates tänasest on kõigil kohalikel omavalitsustel, mil on piiriületuspunkt välisriigiga, korralduse järgi kohustuslik tagada välismaalt naasjatele ööpäevaringne transport lennujaamadest, sadamatest ja muudest kontrollpunktidest kohalike omavalitsuste vastavatesse karantiiniks sobivatesse hoonetesse sõltuvalt nende elukohast.

Kohalikele omavalitsustele on antud korraldus tagada välismaalt naasnud leedulastele isolatsiooniks vajalikud tingimused ning pakkuda neile toitu.

Leedus kehtivat karantiini on kavas pikendada ning selle rikkujate suhtes võidakse kehtestada karmimad meetmed, ütles eile peaminister Saulius Skvernelis. Karantiin kehtestati eelmisel esmaspäeval.

Leedu pikendab piirikontrolli Poola ja Lätiga 13. aprillini, teatas Leedu siseminister Rita Tamašunienė. Leedu taastas piirikontrolli 14. märtsil.

Euroopa Liidu seaduste kohaselt saab Schengeni tsoonis kehtestada piirikontrolli esmalt 10 päevaks ja siis veel 20 päevaks, kuid piirikontroll ei saa kesta kauem kui kaks kuud.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 2286

Uusi juhtumeid: 240

Surmasid: 36

Uusi surmasid: 9

Tervenenuid: 16

Rootsis viibib intensiivravil 110 koroonaviirusega patsienti, teatas riigi raviamet täna. Nädalavahetusel oli intensiivravil 60 inimest. Vaid kolmandik intensiivravi patsientidest ei kuulu riskigruppi.

Riigi avalik tervishoiuamet peatas täna tavapärase tegevuse restoranides, kohvikutes ja baarides. Lubatud on ainult teenindus lauast.

Danderydi haigla peaarst Johan Styrud märkis eile SVD-le, et Rootsi haiglate võimekus ei ole veel jõudnud kriitilisse punkti ning kardetud haigestumiste lainet nädalavahetusega ei tulnud.

Rootsi peatas reisid väljaspool Euroopa Liitu asuvatesse riikidesse. Keeld kestab 30 päeva. Siseminister Mikael Damberg kinnitas eelmisel nädalal, et kõik kodumaale naasta soovivad rootslased saavad seda teha.

Rootsi valitsus soovitas kõikidel kõrgematel kooliastmetel ja kõrgkoolidel minna üle kaugõppele. Kõik keskkooli- ja sealt ülespoole jäävate kooliastmete õpilased peaksid jääma koju ja mitte käima koolis.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 2753

Uusi juhtumeid: 128

Surmasid: 12

Uusi surmasid: 2

Tervenenuid: 6

Norra teatas täna ühest uuest surmajuhtumist, mis tõstab riigis koroonaviiruse ohvrite koguarvu 11-ni.

Koroonaviirusega on tõsises seisundis haiglas 42 inimest.

Praeguse seisuga on koolid suletud 26. märtsini, kuid varem teatati võimalusest koolide sulgemist pikendada.

Eelmisel nädalal sulges Norra riigi põhjaosas piiri soomlastele. Piirilt saadetakse tagasi kõik Euroopa majandusühenduse liikmesriikide kodanikud, kes ei ela ega tööta Norras või kellel ei ole põhjendatud vajadust tulla riiki.

Norrasse saabujatele kehtis juba varem kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka näiteks Soomest kodumaale naasvad Norra kodanikud. Uued reeglid lõpetavad ilmselt ka ostureisid Norrast Soome.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 495

Uusi juhtumeid: 57

Tervenenuid: 22

Surmasid: 1

Venemaal registreeriti viimase ööpäeva jooksul 57 uut koroonaviirusesse nakatumist, haigestunute arv tõusis sellega 495-ni, teatas viiruseolukorda jälgiv riiklik veebikülg Stopcoronavirus täna. Uusi juhtumeid oli 14 võrra vähem kui eile.

Kõige rohkem uusi juhtumeid registreeriti Moskvas, ühtekokku 28.

Kaheka inimest on koroonaviirusega raskes seisundis haiglas.

Venemaal on pandud kohustuslikku karantiini ja meditsiinilisele jälgimisele üle 60 000 piiriületaja.

Moskva linnapea Sergei Sobjanin kutsus eakaid linlasi püsima koroonaviiruse puhangu tõttu kodus või sõitma linnast välja suvilatesse. 

Sobjanin rõhutas oma võrgulehel avaldatud videopöördumises, et üle 65-aastased moskvalased peavad 26. märtsist 14. aprillini viibima kodusel režiimil.

Venemaal registreeriti eelmisel neljapäeval esimene koroonaviirusse nakatunud patsiendi surm. Ohver oli 79-aastane naine, kes saabus 13. märtsil haiglasse ja sai koroonadiagnoosi. Naine põdes ka diabeeti ja tal oli probleeme südamega.

Asepeaminister Tatjana Golikova teatas plaanidest suurendada koroonaviiruse testide hulka ja alustada kogu riigis tasuta testimisega.

Vene võimud sulgevad kolmeks nädalaks kõik koolid.

Valitsus sulges piirid välismaalastele ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist. Riigipiirid suletakse väliskülastajatele kuni 1. maini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles