Colorado kaotas 22. USA osariigina surmanuhtluse

Copy
USA Colorado osariigi kuberner Jared Polis.
USA Colorado osariigi kuberner Jared Polis. Foto: AP / Scanpix

Colorado kaotas esmaspäeval 22. USA osariigina surmanuhtluse.

Kuberner Jared Polis allkirjastas esmaspäeval seaduse, mis tühistas surmanuhtluse ning leevendas kolme surmanuhtlust ootava mehe karistuse eluaegseks vanglakaristuseks ilma võimaluseta armu saada.

Politsei sõnul on nende hukkamõistu väärivate ja süüdi olevate isikute karistuse leevendamine kooskõlas surmanuhtluse kaotamisega Colorado osariigis.

Surmanuhtluse infokeskuse andmetel on Colorados täide viidud vaid üks hukkamine sellest alates, kui USA Ülemkohus 1976. aastal surmanuhtluse taaskehtestas. 

Gary Lee Davis hukati surmava süstiga 1997. aastal karistusena 1986. aastal sooritatud naabri vägistamise ja mõrva eest.

Colorado seadusandjad võtsid veebruaris vastu surmanuhtluse tühistamise seaduseelnõu, seljatades vabariiklaste vastuseisu, kes püüdsid hääletust peatada, kasutades venitustaktikana ka piiblist ettelugemist.

«Ehkki mõistan, et osad ohrvid on minu otsusega nõus ja osad mitte, loodan, et otsus annab neile selgust ning kindlust edasiliikumisel,» ütles kuberner Polis oma pressiteates.

Paljudes USA osariikides arutatakse uuesti surmanuhtlusega seonduvat.

New Hampshire kaotas surmanuhtluse täielikult 2019. aastal ning California kuberner teatas hukkamistele moratooriumi kehtestamisest tema ametisoleku ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles