Ohvrid nõuavad Breivikile uut psüühilise seisundi uuringut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohvrid nõuavad Breivikile uut psüühilise seisundi uuringut. Fotol Breiviki kohta tehtud esimese uuringu raport
Ohvrid nõuavad Breivikile uut psüühilise seisundi uuringut. Fotol Breiviki kohta tehtud esimese uuringu raport Foto: SCANPIX

Norra massimõrvari Anders Behring Breiviki ohvrid ja nende lähedased nõuavad mõrvarile uut psüühilise seisundi uuringut.

Ohvrite advokaatide koostatud kirjas seisab, et Utøya saarel Breiviki tulistamisest eluga pääsenute kogetu ei toeta kohtupsühhiaatrite varem esitatud uuringut, et mees oli teo toime panemise ajal psühhoosis, edastab AFP.

Advokaadid lisasid, et Breiviki käitumisest sai välja lugeda hoopis sihikindlust, küünilisust ja ratsionaalsust.

Kohtupsühhiaatrite koostatud raportis seisab, et Breivik on süüdimatu, kuna nii Oslos kui Utøyal toime pandud veretööde ajal oli ta psühhoosis ning tal ilmnesid paranolise skisofreenia tunnused.

See võib tähendada, et vanglakaristuse asemele saab ta sulgeda ravimiseks psühhiaatriahaiglasse.

Sellel nädala avalikustati Breviki psüühilise esisundi uus uuring, mille tegid kolm psühholoogi ja üks psühhiaater. Nende arvates ei olnud massimõrvar oma tegude toimepanemise ajal psühhootiline ning ta ei käitunud skisofreeniliselt.

Asjatundjate sõnul ei vaja Breivik eriravi ning ta ei kaldu ka enesetapule.

Breiviki advokaadid ja prokurör ei ole nõudnud uut uuringut. Kohus otsustab jaanuari keskel, kas Breivikile teha uus psüühiline uuring või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles