Rünnakus Afganistani sikhide pühakojale sai surma neli inimest

Copy
Afganistani julgeolekujõud saabusid kolmapäeva hommikul Kabuli vanalinnas paikneva sikhide templi juurde.
Afganistani julgeolekujõud saabusid kolmapäeva hommikul Kabuli vanalinnas paikneva sikhide templi juurde. Foto: AP/Scanpix

Relvastatud isikud ründasid kolmapäeval Afganistani usuvähemuse sikhide pühakoda pealinna Kabuli vanalinnas ning tapsid hommikuse palvuse ajal vähemalt neli inimest, ütles sikhist parlamendiliige.

Afganistani siseministeeriumi teatel on sündmuskohale pühakojas, milliseid tuntakse nime all gurdwārā, saabunud politseijõud ning tulistamine kestab.

«Umbes kella 7.45 ajal (Eesti aja järgi kell 5.15) sisenes rida ründajaid hindu-sikhi templisse,» ütles siseministeeriumi pressiesindaja Tariq Arian AFP-le. «Inimesed on hoones lõksus ning (julgeolekujõud) püüavad neid vabastada.»

«Templis on umbes 150 inimest,» ütels teine sikhist parlamendiliige, Anarkali Kaur Honaryar AFP-le. Tema sõnul elavad seal sikhide perekonnad, kes hommikuti kogunevad templisse ühiselt palvetama.

«Osa inimesi templis peidab end ning nende telefonid on välja lülitatud. Olen väga mures,» ütles Honaryar.

Rahvasaadik Narindra Singh Khalsa ütles varem AP-le, et ta oli gurdwārā lähistel, kui algas tulistamine ning ta jooksis pühakotta. Mehe sõnul on vähemalt neli inimest tapetud.

Seni pole keegi rünnakut omaks tunnistanud, kuid varem märtsis ründasid Islamiriigiga seotud rühmituse liikmed Kabulis Afganistani usuvähemuse šiiade kogunemist, tappes 32 inimest.

Sikhid on konservatiivses sunniitlikus Afganistanis olnud pidanud kannatama laialdast diskrimineerimist ning sattunud korduvalt ka islamistlike äärmuslaste rünnakute ohvriks. Talibani võimu ajal 1990-ndatel aastatel sunniti neid end tuvastama kollaste käepaelte abil, ehkki vastavat korraldust praktikas ei rakendatud.

Viimastel aastatel on paljud sikhid ja hindud siirdunud Afganistanist Indiasse, kus ühiskonnas on hindude enamus ja suur sikhide kogukond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles