Türgi esitas 20 saudile süüdistuse Khashoggi mõrvaga seoses

Copy
USA president Donald Trump vestleb Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga mullu juunis G20 riikide tippkohtumisel Jaapanis Osakas.
USA president Donald Trump vestleb Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga mullu juunis G20 riikide tippkohtumisel Jaapanis Osakas. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi prokurörid ütlesid kolmapäeval, et esitasid 20 saudi kahtlusalusele, teiste seas Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani kahele endisele tippnõunikule, süüdistuse seoses Riyadi suhtes kriitilise ajakirjaniku Jamal Khashoggi julma mõrvaga.

Prokurörid süüdistavad Saudi Araabia aseluurejuhti Ahmed al-Assirit ja kuningapalee meediapealikku Saud al-Qahtanit mõrva läbiviimise juhtimises ning otseselt korralduste andmises saudide löögirühmale.

USA mainekas väljaandes The Washington Post kirjutanud 59-aastane Khashoggi tapeti ja tükeldati Saudi Araabia konsulaadis Istanbulis 2018. aasta oktoobris.

Khashoggi läks 2. oktoobril konsulaati, et ajada korda türklanna Hatice Cengiziga abiellumiseks vajalikud dokumendid. Välja ta enam ei tulnud.

Türgi alustas juhtunu uurimist, kuna ei jäänud rahule Saudi Araabia selgitustega Khashoggi kadumise kohta.

Istanbuli prokuratuuri teatel süüdistatakse Assiri ja Qahtanit «tahtliku ja koletisliku tapmise algatamises, piinade tekitamises».

Tahtlikus ja jõledas tapmises ning piinade tekitamises süüdistatakse ka ülejäänud 18 kahtlusalust, kelle hulgas on ka kriminalistikaprofessor ja arst Salah al-Tubaigy ning kuningliku kaardiväe liige Fahad al-Balawi. Lisaks ka kroonprintsi kaaskonnaga sagedastel välisvisiitidel viibinud luureametnik Mahar Mutreb.

Süüdimõistmise korral ootab neid eluaegne vanglakaristus.

Mutreb, Tubaigy ja Balawi olid Ar-Riaydis kohtu ette astunud 11 kahtlusaluse hulgas.

Allikate sõnul kaitsesid paljud süüdisatavad end sõnadega, et täitsid Assiri käsku, ja nimetasid teda operatsiooni juhiks.

Prokuratuur on andnud välja kahtlusaluste vahistamiskäsu. Nad ei viibi Türgis.

Türgi ametliku versiooni järgi Khashoggi kägistati surnuks ja tema laip raiuti tükkideks. Selle jäänuseid ei ole leitud.

USA Luure Keskagentuur (CIA), ÜRO erisaadik Agnes Callamard ja Türgi on seostanud mõrvaga kroonprints Mohammedi. Saudi Araabia eitab seda otsustavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles