GRAAFIKUD Covid-19 lähinaabrite juures 25.03.: Leedu pikendas üleriiklikku eriolukorda

Postimees
Copy
Tervishoiutöötaja läbisõidu testimispunktis Vilniuses.
Tervishoiutöötaja läbisõidu testimispunktis Vilniuses. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Leedu teatas täna eriolukorra pikendamisest kahe nädala võrra. Ka Läti võib pikendada eriolukorda kauem kui 14. aprillini.

 

Soome

Kinnitatud juhtumeid: 880

Uusi juhtumeid: 88

Tervenenuid: 10

Surmasid: 3

Uusi surmajuhtumeid: 2

Teste: üle 10 500

Täna teatati Soomes kahest uuest surmajuhtumist. Vanemaealine mees suri Helsingi-Uusimaa haiglapiirkonnas. Kanta-Käme haiglas suri keskealine eelnevate terviseprobleemidega inimene.

Soome peaminister Sanna Marin ütles, et valitsus teeb parlamendile ettepaneku restoranide ja kohvikute sulgemiseks mai lõpuni. Piirangud jõustuvad võimalikult kiiresti. Tööminister Tuula Haatainen ütles, et restoranid võivad jätkata toidu müümist kaasa ning ettevõtete sööklad võivad tegevust jätkata.

Samuti kaalutakse Uusimaa piirkonna sulgemist. Peaministri sõnul ei kehti liikumispiirangud piirkonda naasvatele elanikele. Erakorralised meetmed saadetakse parlamendile arutamisele.

Kaitseminister Antti Kaikkoneni sõnul on võimalik vajadusel kiiresti Uurimaa piiridele paigutada sõjaväelased ja kutsealused piirangute kinnipidamist jälgima, vahendab Yle.

Rangemaid meetmeid pooldavad kõik valitsusparteid ja kõnelused piirangute täpsema iseloomu osas jätkuvad.

Soomes võetakse viiruskahtluse korral proov eeskätt neilt, kel on tugevad sümptomid ning samuti tervishoiuasutuste personalilt. Leebemate haigusnähtudega inimesed saavad testi teha arsti otsuse põhjal.

Nakatunutest 61 protsenti on mehed ja 39 naised, üle poole nakatunutest on Helsingi ja Uusimaa piirkonnas. Valdav osa Soomes kinnitust leidnud nakatumistest on olnud kergete sümptomitega, märkis terviseamet üleeile.

Läti

Kinnitatud juhtumeid: 221

Uusi juhtumeid: 24

Tervenenuid: 1

Teste: 7957

Lätis kasvas koroonaviirusse nakatunute arv ööpäevaga 24 võrra, kerkides 221-ni, teatas haiguste ennetamise ja kontrolli keskus.

Viimase 24 tunni jooksul on Covid-19 proove võetud 1151 inimeselt, testide koguarv ulatub 7957 proovini.

Läti epidemioloogid ei ole suutnud mitme uue kooronaviirusesse nakatumise puhul kindlaks teha, et nendega on olnud seotud välismaalt saabunud inimesed või nendega kokku puutunud inimesed, mis tähendab, et riigis on alanud viiruse kohapealne levimine.

Läti haiguste ennetamise ja kontrolli keskuse osakonnajuhataja Jurijs Perevoscikovs ütles täna ajakirjanikele, et esimest korda on mitu patsienti öelnud, et nad ei ole käinud välismaal või olnud kontaktis viirusesse nakatunud inimestega.

Viiruse leviku tõkestamiseks kehtestas valitsus eriolukorra 13. märtsil ning see jääb esialgu kehtima kuni 14. aprillini. Samas võis tervishoiuministri Ilze Viņķele kommentaaridest valitsuse eilsel istungil välja lugeda, et eriolukorda võidakse pikendada.

Nüüdseks on viirus levinud kõigisse Läti maakondadesse, enim nakatunuid on pealinnas Riias.

Covid-19 diagnoositi Lätis paikneva NATO lahingrühma sõduril, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja Kaspars Galkinš. Sõjaväelasel on haiguse kerge vorm ja ta ravib end kodus. Temaga otsekontaktis olnud sõdurid pandi 14 päevaks karantiini.

Kaitseministeeriumi esindaja ei öelnud, millisest riigist ja üksusest haigestunud sõdur on. Ta täpsustas vaid, et ta ei teeni Ādaži baasis ega ole olnud otsekontaktis Läti sõduritega.

Läti meditsiiniasutustesse on jõudnud ka esimesed 3D-printeril valminud kaitsemaskid, idee pärineb eelmisel nädalal Riias läbi viidud häkatonilt HackForce, mis oli pühendatud koroonakriisile.

Kaitsemaskid saadeti esimesena Riia ülikooli Pauls Stradiņši kliiniku arstidele. Lähitulevikus hakkavad maske saama ka perearstid. Sellised maskid on paremad kui standardmaskid, sest neid saab desinfitseerida ja uuesti kasutada, tavamask kestab aga vaid kaks tundi.

Lätis jõustus 13. märtsil üleriigiline eriolukord.  Läti peatab kõik rahvusvahelised reisid ja sulgeb ajutiselt oma välispiiri, otsus puudutab nii lennuliine, raudteid, bussireise kui ka meritsi liikumist. Otsus ei puuduta kaubavedusid.

Alates 20. märtsist peaksid kõik Läti elanikud poodides seisma teineteisest vähemalt kahe meetri kaugusel. Poeomanikel tuleb tagada lisaohutusmeetmed, sealjuures inimeste sotsiaalne distantseerimine.

Läti infektoloogiakeskuse peaarst Baiba Rozentāle sõnul on hea uudis see, et 80 protsendil Covid-19 patsientidel sümptomid puuduvad või põevad nad haigust kergelt. Umbes 17–18 protsendil on keskmised sümptomid.

Leedu

Kinnitatud juhtumeid: 255

Uusi juhtumeid: 46

Tervenenuid: 1

Surmasid: 4

Uusi surmajuhtumeid: 3

Teste: 2700

Leedus kerkis koroonaviiruse Covid-19 tagajärjel surnud inimeste arv ööpäevaga kolme võrra.

Leedu koroonaohvritest kolm olid Ukmergė haigla patsiendid. Tervishoiuministeeriumi kohaselt leidis neljas surmajuhtum aset Panevėžyse haiglas ning patsient kuulus riskigruppi.

Leedu pikendas uue koroonaviiruse pandeemia tõttu välja kuulutatud üleriigilist eriolukorda 13. aprillini, teatas valitsus täna. Senise korralduse kohaselt oleks eriolukord kestnud 30. märtsini.

Eriolukorra ajal on keelatud riigist lahkumine ja sisenemine ning massiüritused, suletud on kohvikud, paljud kauplused, peatatud teenused. Suletud on kõik haridusasutused ning inimestel soovitatakse võimaluse korral teha kaugtööd.

Leedu pikendab ka piirikontrolli Poola ja Lätiga 13. aprillini, teatas Leedu siseminister Rita Tamašunienė eile. Leedu taastas piirikontrolli 14. märtsil.

Euroopa Liidu seaduste kohaselt saab Schengeni tsoonis kehtestada piirikontrolli esmalt 10 päevaks ja siis veel 20 päevaks, kuid piirikontroll ei saa kesta kauem kui kaks kuud.

Rootsi

Kinnitatud juhtumeid: 2318

Uusi juhtumeid: 19

Surmasid: 41

Uusi surmasid: 1

Tervenenuid: 16

Rootsis viibib intensiivravil 144 koroonaviirusega patsienti, teatas riigi raviamet täna. Nädalavahetusel oli intensiivravil 60 inimest. Vaid kolmandik intensiivravi patsientidest ei kuulu riskigruppi.

Riiklik epidemioloog Anders Tegnel nimetas tänasel pressikonverentsil olukorda Rootsis stabiilseks, kuid rõhutas, et tegu on ohtliku haigusega ka teistele rühmadele peale eakate. Tegnel lisas, et riik hakkab tegema rohkem teste.

Valitsuse üks prioriteete on tagada kaitsevahendite kättesaadavus tervishoiutöötajatele ning pressikonverentsil märgiti, et uued hanked on töös.

Riigi avalik tervishoiuamet peatas eile tavapärase tegevuse restoranides, kohvikutes ja baarides. Lubatud on ainult teenindus lauast.

Danderydi haigla peaarst Johan Styrud märkis SVD-le, et Rootsi haiglate võimekus ei ole veel jõudnud kriitilisse punkti ning kardetud haigestumiste lainet nädalavahetusega ei tulnud.

Rootsi peatas reisid väljaspool Euroopa Liitu asuvatesse riikidesse. Keeld kestab 30 päeva. Siseminister Mikael Damberg kinnitas eelmisel nädalal, et kõik kodumaale naasta soovivad rootslased saavad seda teha.

Rootsi valitsus soovitas kõikidel kõrgematel kooliastmetel ja kõrgkoolidel minna üle kaugõppele. Kõik keskkooli- ja sealt ülespoole jäävate kooliastmete õpilased peaksid jääma koju ja mitte käima koolis.

Norra

Kinnitatud juhtumeid: 2902

Uusi juhtumeid: 36

Surmasid: 14

Uusi surmasid: 2

Tervenenuid: 6

Norra teatas täna ühest uuest surmajuhtumist, mis tõstab riigis koroonaviiruse ohvrite koguarvu 13-ni. Tegu oli vanemaealise patsiendiga. Koroonaviirusega on tõsises seisundis haiglas 57 inimest.

Riik teatas põhi- ja keskkooli eksamite tühistamisest. Praeguse seisuga on koolid suletud 26. märtsini, kuid varem teatati võimalusest koolide sulgemist pikendada.

Norra tervishoiuministeerium hoiatas kiirtestide kasutamise eest, öeldes, et kiirtestid võivad anda haiguse varases staadiumis valenegatiivse tulemuse.

Eelmisel nädalal sulges Norra riigi põhjaosas piiri soomlastele. Piirilt saadetakse tagasi kõik Euroopa majandusühenduse liikmesriikide kodanikud, kes ei ela ega tööta Norras või kellel ei ole põhjendatud vajadust tulla riiki.

Norrasse saabujatele kehtis juba varem kahenädalase karantiini nõue. Seda peavad arvestama ka näiteks Soomest kodumaale naasvad Norra kodanikud. Uued reeglid lõpetavad ilmselt ka ostureisid Norrast Soome.

Mitmes Põhja-Norra maakonnas on karantiininõue lisaks välismaalt tulevatele inimestele ka riigi lõunaosast saabujatele, vahendab STT.

Venemaa

Kinnitatud juhtumeid: 658

Uusi juhtumeid: 163

Tervenenuid: 29

Surmasid: 1

Venemaal registreeriti viimase ööpäeva jooksul 163 uut nakatumist, mis on seni kõrgeim ööpäevane uute juhtumite arv. Kaheksa inimest on koroonaviirusega raskes seisundis haiglas.

Moskva peatab homsest kuni 14. aprillini tasuta sõitmise kutsekoolide õpilastele, tudengitele, eakatele ja krooniliste haigustega inimestele seoses uuest koroonaviirusest põhjustatud olukorraga, teatas linnapea Sergei Sobjanin täna.

Sobjanin ütles, et Moskva kaubanduskeskustes suletakse ka kinod, uisu- ja mänguväljakud, keeglirajad, samuti spordisaalid, lõbustuspargid ja veepargid. Poed ja pangad jäävad kaubanduskeskustes avatuks.

Riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin tegi ettepaneku kehtestada koroonaviiruse karantiini reeglite rikkujatele kuni seitsme aasta pikkune vangistus.

Eelnõus on ette nähtud ka rahatrahv suuruses 500 000 kuni kaks miljonit rubla (5870 kuni 23 490 eurot).

Kui karantiinieiraja leitakse olevat süüdi inimese surma põhjustamises või tahtlikus nakatamises, võib ta kuni viieks aastaks vangi mõista. Kui ohvreid on kaks või enam, oleks karistus seitse aastat.

Venemaal on pandud kohustuslikku karantiini ja meditsiinilisele jälgimisele üle 60 000 piiriületaja.

Asepeaminister Tatjana Golikova teatas plaanidest suurendada koroonaviiruse testide hulka ja alustada kogu riigis tasuta testimisega.

Üleriigiline hääletus põhiseadusreformi üle lükkub seoses uue koroonaviiruse pandeemiaga seotud olukorraga edasi, teatas Vene president Vladimir Putin täna pöördumises rahvale. Uus kuupäev tehakse teatavaks hiljem. Hääletus oleks pidanud esialgsete plaanide kohaselt toimuma 22. aprillil.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov märkis, et arutatakse 9. mai pidustuste ärajätmist. Seni otsuseid langetatud ei ole ja ettevalmistused toimuvad tavapäraselt.

Valitsus sulges piirid välismaalastele ja nõuab koroonatesti tegemist kõikidelt inimestelt, kes on viimase 14 päeva jooksul naasnud mõnest Euroopa riigist. Riigipiirid suletakse väliskülastajatele kuni 1. maini. Vene võimud sulgevad kolmeks nädalaks kõik koolid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles