Kosovo parlament kukutas umbusaldushääletusel valitsuse

BNS
Copy
Lühikest aega valitsuse peaminister olnud Albin Kurti
Lühikest aega valitsuse peaminister olnud Albin Kurti Foto: LAURA HASANI/REUTERS/Scanpix Baltics

 Kosovo valitsus kukutati kolmapäeval parlamendi umbusaldushääletusel. 

«Sellega kinnitan, et parlament on algatuse heaks kiitnud,» ütles parlamendispiiker Vjosa Osmani pärast hääletust, kus 82 saadikut 120-st pooldas valitsuse umbusaldamist 12 tundi kestnud arutelu järel. 

Uus valitsuskoalitsioon tuli võimule vähem kui kahe kuu eest. 

Hääletuse algatas koalitsioonipartei LDK pärast mitu nädalat kestnud tüli erakonna Vetevendosje liidri ja peaministri Albin Kurtiga.

Kosovo presidendil on nüüd volitused anda Kurtile - oma poliitilisele rivaalile - veel üks võimalus valitsuse moodustamiseks või kuulutada välja uued valimised. 

Väikeriigi elanikud on võimuparteide tüli tõttu pahased, kuna valitsuselt oodatakse keskendumist uue koroonaviiruse kriisile, mis on riigis ametlikel andmetel nõudnud ühe inimelu. 

Kuna kosovlastel ei lubata tänavatel liikumispiirangute tõttu meelt avaldada, on pealinna Priština elanikud tagunud õhtuti rõdudel potte ja panne, et väljendada poliitilise jageluse üle oma nördimust. 

Euroopa Parlament väljendas samuti pahameelt, et umbusaldushääletus korraldatakse rahvusvahelise tervishoiukriisi ajal. 

LDK kuulutas umbusaldushääletuse välja pärast seda, kui peaminister tagandas eelmisel nädalal ametist koalitsioonipartneri ministri. LDK süüdistab Kurtit Kosovo-USA suhete õõnestamises. 

Kurti süüdistab aga koalitsiooni lõhestamises president Hashim Thaçit. Presidendi eesmärgiks on valitsusjuhi väitel salajase USA toetatud kokkuleppe saavutamine Serbiaga, mis näeks ette piiride nihutamist. 

Serbia ei tunnusta naaberriigi ja oma endise provintsi Kosovo iseseisvust. 

USA presidendi Donald Trumpi ametisse määratud esindaja on üritanud saavutada Serbia ja Kosovo vahel lepitust. Sealjuures tahab Washington, et Kurti tühistaks Serbia toodetele kehtestatud kõrged tariifid, millest on saanud kõneluste peamine takistus. Kurti on nõustunud tariife vaid järk-järgult leevendama. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles