Christchurchi tulistaja tunnistas ennast 51 inimese tapmises süüdi

Copy
Brenton Harrison Tarrant tunnistab video vahendusel üles Uus-Meremaal Christchurchi linnas 51 inimese tapmise 26. märts 2020.
Brenton Harrison Tarrant tunnistab video vahendusel üles Uus-Meremaal Christchurchi linnas 51 inimese tapmise 26. märts 2020. Foto: AP / Scanpix

Uus-Meremaal Christchurchis eelmisel aastal korraldatud massitulistamise kahtlusalune võttis neljapäeval 51 inimese tapmise omaks, teatas politsei. 

«Süü tunnistamine 51 mõrvasüüdistuses, 40 mõrvakatsesüüdistuses ja ühes terroriaktis osalemise süüdistuses tehti Aucklandi vanglast videosilla vahendusel,» ütles politseiülem Mike Bush avalduses. 

Mullu märtsis avas Brenton Tarrant (29) Christchurchi linnas mošeedes tule moslemite pihta, tappes 51 inimest. 

«Jah, süüdi,» vastas Tarrant Christchurchi ülemkohtule süüdistuste ettelugemisel. 

Tarranti ülestunnistus tähendab, et kohtuprotsess massimõrva üle jääb ära. Võimud kartsid, et kahtlusalune kasutab protsessi platvormina oma rassistliku ideoloogia levitamiseks. 

«Süü tunnistamine ja süüdimõistmine toob vastutuse selle eest, mis toimus ning säästab lähedased kaotanud perekondi, kannatanuid ja teisi pealtnägijaid kohtuprotsessi katsumusest,» ütles Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern. 

Tarranti karistus määratakse hetkel teadmata kuupäeval. 

Karistus kuulutatakse välja, kui kõik ohvrid ja perekonnad saavad kohtusse kohale tulla, ütles kohtunik Cameron Mander. Uus-Meremaal algas neljapäeval nelja nädala pikkune eriolukord COVID-19 pandeemia tõttu, mis näeb ette piiranguid inimeste kogunemisele. 

«Ma olen tema pärast palvetanud ning ta astus õiges suunas,» ütles telekanalile TVNZ Farid Ahmed, kes kaotas rünnakus oma naise Husna. «Mul on hea meel, et ta tunneb ennast süüdi. See on hea algus.»

Tarrant avas tule Al Noori ja Linwoodi mošeedes ja tegi rünnakust internetis otseülekande. Kõik tema ohvrid olid moslemid, nende seas oli ka naisi ja lapsi.

Lisaks poolautomaatsete sõjaväerelvade keelule käivitati tulistamise järel Uus-Meremaal tulirelvade tagasiostuprogramm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles