Soome politsei sulgeb Uusimaa piiridel liikluse

Copy
Soome peaminister Sanna Marin.
Soome peaminister Sanna Marin. Foto: Reuters / Scanpix

Soomes Uusimaa piiridel suletakse liiklus, maakonna piiridele pannakse teesulud ning suletakse ka väiksemad teed, ütles neljapäeval Helsingi politseijaoskonna politseiülem Lasse Aapio.

Aapio sõnul tuleb teesulge 30-40 tükki. Politsei teostab järelevalvet ka raudteeperroonidel ja rongides.

Valitsus teatas kolmapäeval, et kehtestab Uusimaa maakonnale ranged liikumispiirangud, mille alusel keelatakse maakonda sisenemine ja sealt lahkumine.

Uusimaa liikumispiirangud jõustuvad reedest ja kehtivad kuni 19. aprillini.

Soome politsei asejuht Sanna Heikinheimo ütles pressikonverentsil, et piirangutesse võib teha erandeid, kui liikumine on hädavajalik.

Hädavajaliku liikumise all peetakse silmas liikumist ametiasjus, töö, elukutse või ühiskondliku ameti tõttu, seadusjärgsete kohustuste täitmiseks, lähedase surma tõttu või selleks, et minna kohtuma oma lastega või muul olulisel isiklikul põhjusel.

Muude isiklike põhjuste all ei peeta silmas näiteks vabal ajal tehtavaid reise. Matkamisest ja sugulaste külastamisest peaks praegu hoiduma.

Uusimaa piiriületaja peab politseile selgitama reisi eesmärki ja sihtpunkti, lausus Heikinheimo. Selgituse võib anda kas suuliselt või kirjalikult, kui politsei seda palub.

Samuti pressikonverentsil viibinud Soome politseiülem Seppo Kolehmainen sõnas, et politsei valvab liikumispiiranguid tavaseaduste alusel. Esmasteks meetmeteks on nõuanded, soovitused ja käsud.

«Kehtestatud liikumis- ja elamispiirangute rikkumisi karistatakse eriolukorra rikkumisena,» lausus Kolehmainen.

Politseiülem rõhutas pressikonverentsil inimeste omavastutust liikumispiirangutest kinni pidamisel ning riskirühmade kaitsmisel.

Politsei jälgib piirangutest kinni pidamist, kuid vastutustundlik käitumine algab inimestest endast.

Praegu tuleb piirata kõiki füüsilisi kontakte, isegi kui need pole seadusega keelatud. Kõik peavad võtma osa valitsuse kehtestatud piirangute järgimisest, et kaitsta riskirühmi ning kaitsta tervishoiusüsteemi ülekoormuse eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles